Spotify som erbjuder strömmande musik har snabbt blivit en stor framgång. Men nu kommer det första bakslaget. Mängder med musik försvinner när skivbolagens krav på landsrestriktioner införs. Det innebär att delar av katalogen kan vara tillgänglig för britter men inte svenskar.

Viss musik kommer också att försvinna helt. Det rör sig om musik av artister som själva har valt att inte delta i samarbetet.

– Vi har fått leveranser från artister som inte vill vara med, till exempel Metallica. I vissa fall är det skivbolagen som har skickat fel låtar, säger Sophia Bendz, pr-ansvarig på Spotify.

Enligt henne har tjänsten först nu teknisk möjlighet att införa landsspärrar. Den frihet som hittills har rått i de sju länder där tjänsten finns tillgänglig har alltså varit en tillfällig kompromiss som skivbolagen har gått med på mot ett löfte att spärrar införs senare.

Kommer ni kunna vara lika populära i framtiden när ni gör en sådan här utrensning?

– Det tror jag absolut. Även om vi tvingas till den här uppdateringen lägger vi till miljontals låtar. Vi jobbar också på att fylla de luckor som uppstår och vi har flera anställda som arbetar heltid med att förbättra katalogen och tjänsten.

På Spotify beklagar man att katalogen måste rensas och medger att det hade varit bättre att det hade skett redan i höstas när tjänsten lanserades. På företagets blogg riktar en talesperson skarp kritik mot upphovsrättssystemet som gör att en låt får spelas i ett land men inte ett annat:

”De här begränsningarna är arv från tiden då musik såldes på kassettband och cd-skivor och de har levt vidare inom den strömmade musiken. Vår förhoppning är att de en dag ska försvinna helt.”

Spotify uppger att alla ingångna avtal finns kvar och att inga skivbolag helt har hoppat av samarbetet.

Hur många låtar som försvinner varierar från land till land. Enligt uppgift rör det sig om ett tusental för svenska kunder.

Fakta

Som CS kunde berätta i november finns en fungerande klient till Iphone redan färdig. Den används för närvarande av en exklusiv skara testare. Företaget rekryterar även utvecklare till mobilplattformen Symbian.

Förra veckan stod det klart att Spotify har värvat it-miljonären Gustaf Söderström för att leda mobilutvecklingen. Han har ett förflutet som grundare av Kenet Works och affärsutvecklingschef på Yahoo.