Först ut är rättegången mot de ansvariga på Pirate Bay. De är åtalade för brott mot upphovsrätten.

Därnäst kommer riksdagsbehandlingen av lagen som grundar sig på EUs Ipreddirektiv. Lagförslaget innebär att det ska bli enklare för innehavare av upphovsrätten, branschorganisationer för upphovsrättsindustrin, att jaga illegala fildelare.

Konkret innebär det att en branschorganisation enklare kan få reda på vem som innehar en viss ip-adress. Det är politikens vapen för att lindra skadan mot den existerande affärsmodellen, musik och film distribueras på plastskivor som den digitala tekniken har ställt till med.

Det blir ett herrans liv. Argumenten för och emot fildelning dras för tusende gången. Är det rätt att kriminalisera en hel ungdomsgeneration? Bla, bla, bla.

När det gäller Ipredlagen blir det storm i bloggosfären. Etablerade massmedier hakar på. ”Something is happening here, mister Jones?”, för att citera Bob Dylan. Demonstrationer utanför riksdagshuset. Individerna bakom bloggarna kommer ut i ljuset. Det är roligt. Man kan konstatera att alla svenskar inte ser ut som H&M-modeller.

Under tiden utvecklas tekniken och om tio år framstår dagens diskussion och strider som naturlig. Musik och film distribueras inte på plastskivor. Om tio år är en del affärsverksamheter i musikbranschen ett minne blott.

Det är inte konstigare än att fiskbilarna försvann. På 1960-talet fanns det mängder av fiskbilar som åkte runt i bostadsområdena och sålde färsk fisk till hemmafruarna. Men så utvecklades frystekniken och hemmafruarna var på jobbet på dagarna.

I vilken ordning det där skedde vet jag inte, men klart är att frystekniken vann. De som körde fiskbilarna tvingades ta andra jobb. Jag känner till en fiskförsäljare som började köra taxi och fortsatte i många år.

På samma sätt är det med musik- och filmbranschen när den digitala tekniken ändrar distributionen. Och artisterna får betalt. I dag ser vi redan många digitala musiktjänster som garanterar upphovsmännens ersättning. Nu kryllar det av strömmande musiktjänster. Svenska Spotify är en av dem och ett uttryck för nästa nyhetstrend som är tjänster i molnet.

Programmen körs i webbläsaren och data, i det här fallet mp3-filerna, hämtas på en server och distribueras i molnet. En modell och teknik som ännu är i sin linda, men som har alla förutsättningar att blir dominerande.

Alla etablerade leverantörer är på och affärerna börjar trilla in. Läkemedelsföretag, läskedryckstillverkare och hotellkedjor går över till molntjänster, men de små företagen är först med att koppla upp sig till molnet.

Men räkna med bakslag. Snart kommer den första allvarliga säkerhetsattacken och ett haveri i en av molnets datacentraler suger hårt.

Tro inte att övergången till molnet sker i vår. Räkna med att tolv procent av alla program är molntjänster om fem år. Jag minns inte var jag läste prognosen, men jag tror på den.

Molnet dröjer, men räkna med konsekvenser redan i vår. När Microsoft, Google och Amazon helt plötsligt är att betrakta som leverantörer av outsourcing blir det en våg av konsolidering bland de existerande leverantörerna.