Med den mobila plattformen Puma hoppas AMD kunna ta marknadsandelar från Intel, vars Centrino dominerar den bärbara marknaden. För att lyckas med det måste puman nog vässa klorna lite.

CS systertidning Techworld har nyligen testat två datorer från Fujitsu-Siemens, Amilo Pa 3553 och Amilo Pi 3540. De befinner sig ungefär mitt i det allmänna utbudet prestanda- och funktionsmässigt och kan fungera som bra val för både företag och privatpersoner.

Anledningen till att valet föll på dem är att de är identiska när det gäller konfiguration förutom när det gäller valet av processor. Pi 3540 har Intel Core 2 Duo-processor och Nvidiagrafik medan Pa 3553 använder AMD Turion X2 Ultra samt ATI-grafik.

I Techworlds test med PC Mark 05, vars processorbenchmark ägnar sig helt åt beräkningskraft, får Amilo Pa 3553 ett betyg som är 25 procent sämre än Inteldatorns.

Än mer intressant är resultatet från minnestestet. AMD-datorn uppvisar betydligt lägre hastigheter trots att de båda har exakt samma typ av kretsar. Amilo Pa 3553 halkar också efter i testet av grafikprestanda.

Prestandagapet krymper i ett testmoment som inte bara kontrollerar enskilda komponenter utan plattformen och datorn i sin helhet. Fast fortfarande är Inteldatorn 13–20 procent bättre.

Till de få testmoment som ger AMD något försprång hör de mer kontorsinriktade där AMD är bättre på att dra nytta av den inbyggda grafiken. Dessutom har AMD bättre stöd för högupplöst video.

Tidningens testare tycker att AMDs teknik Hybrid Crossfire borde ha potential att bättre utnyttja de inbyggda grafikfunktionerna, men lyckas inte slå Nvidia Geforce 9300M GS på fingrarna.

Även när det gäller batterisparfunktioner ligger Intel bäst till. Mätningarna visar att Inteldatorn vid skonsam användning har en effektnivå på 24 watt jämfört med 32 watt för AMD-datorn. Vid tyngre körningar toppar AMD-datorn på 72 watt medan den Intelförsedda modellen använder 51 watt.

Men ingen av datorerna har särskilt långa batteritider och testpanelen tycker att båda borde ha försetts med större batterier.

Techworlds slutsats av kraftprovet är att AMD lär få svårt att muta in någon större del av den bärbara marknaden. Allt som är mer mobilt än en medelstor ultrabärbar äts snart upp av dubbelkärniga Atom, och Core 2 Duo i strömsnål tappning är på väg att dominera high-end-delen av marknaden för ultrabärbara.

Den enda vägen att gå är att priskonkurrera mer aggressivt.

Fakta

Fujitsu Siemens Amilo Pa 3553 har AMDs processor Turion X2 Ultra medan Amilo Pi 3540 har Intel Core 2 Duo-processor.

Båda har 4 GB ram och hårddiskar på 320 GB.

Amilo Pa 3553 får 68 poäng av 100 möjliga medan Amilo Pi 3540 får 74 poäng.

Källa: Techworld 1/09