Björn Sperlings företag Enecto har Skype som första alternativ för konferenser.

När Skype nu i dagarna uppgraderats till version 4, som har funnits ett tag i betaversion, är den stora nyheten att man går upp till 30 rutor per sekund för video. Dessutom stöds nu bild i bild där man ser både sig själv och motparten. Skype lovar även att ljudet ska vara betydligt bättre än förut. Under förra året inledde Skype en större satsning på företagskunder, något som tycks ha burit frukt även på svenska företag.

– Vi har sedan två år använt Skype för interna samtal mellan kontoren och för chatt. Efter den senast uppdateringen av Skype upplevde vi att ljudkvaliteten blev nämnvärt bättre. Sedan dess har det nog genomförts 15 telefonkonferenser med mellan 3-15 deltagare, berättar Björn Sperling, marknadschef på Enecto.

Han säger att Enecto infört en policy där Skype ska användas som första val vid alla interna telekonferenser.

– Den vanliga telefontjänsten använder vi bara när vi har konferenser med kunder, säger Björn Sperling.

Han räknar på att Enecto har sparat mellan 5 och 10 tusen kronor varje månad på att använda Skype i stället för den traditionella konferenstjänsten som kostar en krona per minut och deltagare.

Då handlar det ändå bara om telefonkonferenser. Videokonferenser ligger i helt andra prisklasser.

Många svenska företag väljer utrustning från Tandberg och priset för den senaste modellen, Tandberg Profile, som stöder video i hd-kvalitet ligger på 300 000 kronor med en skärm på 52 tum.

– Gratislösningar för videomöten kan förstås räcka bra för vissa företag, men som alltid får man vad man betalar för. Det beror helt på vilka behov man har. Som exempel kan man med våra lösningar även ha externa videomöten med alla andra standardbaserade fabrikat och vi har en väldigt hög säkerhet med kryptering av videomötet, säger Katarina Wildenstam, marknadschef på Tandberg.

Bland de företag som utvecklar hårdvara anpassad för Skype märks Asus som har en videotelefon kallad Eee Videophone Aiguru SV1 som har en skärm på sju tum. Den kostar 2 700 kronor inklusive moms och kan användas för videosamtal som är helt kostnadsfria om de går via Skype. En fördel med denna typ av produkter är att det inte krävs någon dator för att konferera enligt denna modell.

Bland de mer företagsinriktade satsningar som skett under senare tid märks att IBM inlett ett samarbete med Skype där IBMs kunder kan använda Skypes tjänster för Lotus Live. Det innebär att företag som använder IBMs molntjänst kan starta röst- och videokonferenser genom att klicka på sina Skypekontakter. Nästa steg i utvecklingen är möjligheten att importera alla Skypekontakter till Lotus Live.

Fakta

Skype har 370 miljoner registrerade användare som använder företagets tjänster för ip-telefoni. Cirka 30 procent av dessa använder även tjänsten för videokonferenser. I version 4 kommer en ny komprimeringsteknik som ger skarpare bild och bättre ljud.