Den nya standarden går ut på att tv, telefoni och internettjänster integreras i ett ip-baserat nät. De mobila och fasta näten knyts därmed samman till ett sömlöst nät med hjälp av telekomindustrins signalering, som kallas ip multimedia subsystem, ims.

Nu i januari har industrigruppen Open IPTV Forum publicerat världens första globala ip-tv-standard, IPTV Solutions Specification.

Ytterst handlar teknikskiftet om enorma marknader värda tusentals miljarder kronor.

I Europa är de tunga operatörerna som alla äger egna kopparnät med. Standarden innebär nya inkomstbringande sätt att använda den gamla tekniken på.

Nordens två största telebolag är på banan. Teliasonera och Telenor har varit med och påverkat standarden och framför allt den nya boxen för att ta emot tjänsterna.

Telia kom med en ip-tv-box för flera år sedan, men har inte redovisat om den kan uppgraderas eller om den måste bytas ut.

Standarden är gjord så att det bara går att ha en box per kopparkund. Det innebär att Telia har möjlighet att låsa fast kunderna. Eftersom boxen innebär stora förbättringar i kundernas tjänsteutbud medför det dessutom en jättechans för Telia gentemot konkurrenter som Com Hem och Tele2.

Standarden är utformad så att den fungerar med fibernät, så om hushållet är uppkopplat med både fiber och koppar går det att ha två boxar från olika operatörer.

Bakom standarden står även Europas tunga telekomindustri, det vill säga Ericsson, Nokia-Siemens Networks och Alcatel-Lucent. Dessutom hemelektronikföretag som Philips och Panasonic. Kinas och Japans telekomjättar ingår, Huawei, ZTE och NTT. Även några av Europas ledande tv-bolag är på, med BBC i spetsen.

Open IPTV Forum siktar på att dess standard ska få global spridning efter kommersiell start i år i de avancerade industriländerna.

Asien är naturligtvis den riktigt stora marknaden och förhoppningen är att Kina säger ja före 2015.

– Vi räknar med att Ryssland och länderna i Mellanöstern följer Västeuropa, säger Yun Chao Hu, ordförande i Open IPTV Forum och anställd på Ericsson.

Han räknar med genombrott för standardiserad ip-tv även i USA trots att ledande amerikanska leverantörer som Microsoft och Cisco inte står bakom standarden.

Ericsson har redan visat upp en fungerande prototyp och räknar med att andra leverantörer har kompatibla produkter i sommar.

Fakta

För att klara de nya tjänsterna behöver varje tv-hushåll en standardiserad box, en så kallad home gateway, som hanterar lokal kommunikation i hemnätet och kommunikationen med internet och andra nät.

För tittarna innebär det en lång rad nya tjänster:

  • Ip-tv-apparaten kan ta emot tv både från tv-nätet och från det öppna internet.
  • Mobilanvändaren kan ta med sig sin tv-tjänst och fortsätta se samma program via mobilen. Det sker sömlöst utan att programmet avbryts.
  • Det blir möjligt för abonnenten att kommunicera med sin ip-tv på distans. Abonnenten kan då styra och kontrollera den utrustning som är ansluten till hemnätet.
  • Telekomindustrin lanserar under 2009 en bukett tjänster som presence, im, sms, chatt och multimedia. De blir tillgängliga via mobiltelefon och pc och nu även i ip-tv:n.