Pocket Mobiles vd Fredrik Gottfridsson tar sikte på internationell expansion.

Pocketmobile, det svenska teknikbolaget som utvecklar plattformen Precom för mobila applikationer, fick ett kapitaltillskott på 50 miljoner kronor från Investor i slutet av förra året.

Efter att ha vuxit med ungefär 100 procent per år i Sverige under de senaste åren ska bolaget nu använda pengarna till att ge sig utanför Sveriges gränser.

– Vi ska ta steget ut i Europa med kontor i Danmark, Norge och Tyskland, säger Fredrik Gottfridsson som är vd för bolaget och även var med och grundade det i början av 2000-talet.

Nu i februari startar bolaget verksamheten i Danmark, under andra kvartalet ska Norgekontoret slå upp dörrarna och i höst väntar Tyskland.

Pocketmobile är egentligen en följd av förra lågkonjunkturen. Fredrik Gottfridsson och de andra grundarna jobbade på konsultbolaget Accenture med lösningar för Microsofts mobila plattform men när den djupa lågkonjunkturen kom lades satsningen ner.

– Vi tog en möjlighet att starta ett projekt kring ett par nya kunder 2001–2002, berättar han.

I dag har Pocketmobile en omsättning på 80 miljoner kronor och en vinstmarginal på 3,5 procent.

– Om ett transportföretag vill kunna skicka ut en order till förarens handdatorer kan man göra det med den här mobila plattformen, det blir som ett mobilt affärssystem. Det går också att jacka in i till exempel ett SAP-system.

I dag fungerar Pocketmobiles plattform som mobil förlängning mot 35 affärssystem. Företaget arbetar framför allt inom transportbranschen, säkerhetsbranschen och fältservice, där de till exempel har Fortum som kund.

Framför allt koncentrerar de sig på stora företag men har inlett ett arbete i distributionskanalen där de vill få operatörer, affärssystemsleverantörer och it-konsulter att börja sälja deras produkter till slutkund.

Viktigaste partner är annars Microsoft och Motorola – partnerskap som Fredrik Gottfridsson hoppas ska ge dem draghjälp i satsningen på den europeiska marknaden.

– Microsoft är en marknadsmässig partner. De har ett team i Norden som jobbar med mobila lösningar och som vill snappa upp häftiga case.

Hur förändras ett teknikbolag annars när ett stort riskkapitalbolag som Investor kommer in som ägare?
– Vi hade ett bra utgångsläge. Vi har vuxit väldigt snabbt organiskt så vi var inte i akut behov av pengar. Jag tror att både Investor och vi grundare är nöjda med avtalet. Vad som har skett är att vi har uppdaterat styrelsen med Anders Skarin som ny styrelseordförande och Anders Ösund och Karl Swartling från Investor Growth Capital, säger Fredrik Gottfridsson.

– Vi är ju kvar som ägare. Nu ägs bolaget av Investor och de fyra grundarna, och det innebär att det finns incitament för alla fyra att driva det här vidare. Både vi och Investor ser det här långsiktigt.

Fakta

Pocketmobile har sitt huvudkontor i Wennergren Center i centrala Stockholm. Bolaget har ungefär 70 anställda i Stockholm och Göteborg. De omsätter ungefär 80 miljoner. Vinstmarginalen är 3,5 procent.