"Vi på Stena Line ser gärna att Microsoft lägger lite krut på design och de webbfunktioner som följer med Sharepoint", säger Martin Wallgren, it-kravställare på Stena Line It.

Det var under ett huvudtal på den nystartade konferens Sharepoint Technology Conference i San Francisco, Karlifornien, som Sharepointchefen Tom Rizzo redogjorde för kommande nyheter i Microsoft mjukvara.

Förutom att det ska bli enklare att jobba med Word- och Powerpointdokument kommer Microsoft att lägga mycket energi på att koppla i hop kommande Sharepoint med Microsofts satsning på Azure, företagets datormoln.

Enligt Tom Rizzo är målet för Microsoft att det inte ska märkas någon skillnad om Sharepoint driftas i molnet eller i företagets egen serverhall.

Exakt det efterfrågar Martin Wallgren, it-kravställare på Stena Line It. Han vill också se mer lättarbetad dokumenthantering med dra- och släpp-teknik.

– Vi på Stena Line ser gärna att Microsoft lägger lite krut på design och de webbfunktioner som följer med Sharepoint, lite mer Webb 2.0-funktionalitet helt enkelt, säger Martin Wallgren.

Han tillägger att det finns rykten om att Microsoft grupprogram Groove ska bli en Sharepointklient som ska kunna användas när folk inte är uppkopplade, något som Stena Line är nyfikna på.

Daniel Karlsson, Sharepointutvecklare på Connecta, har andra önskemål. Han önskar att nästa version av Sharepoints programmeringsmodell är enklare att förstå för de som är vana vid Dotnetutveckling. Dessutom lämnar Sharepoint en del i övrigt att önska runt tillgänglighetsanpassad html.

– Buggletande och loggning måste också bli enklare och bättre, felsökning tar för lång tid i dag, säger Daniel Karlsson.

Nästa version av Microsofts samarbetsplattform går under arbetsnamnet Sharepoint 14, och ett fåtal utvalda kunder har redan fått en alfaversion att laborera med, enligt Tom Rizzo.

Något släppdatum för Sharepoint 14 har dock ännu inte offentliggjorts, men den har även kallats för Sharepoint 2010.

Fakta

Sharepoint lanserades med Windows Server 2003 R2, men enligt Sharepointutvecklare är det Sharepoint 2007, även kallad MOSS, som är den plattform som är riktigt bra.

Bill Gates redovisade
stora intäkter för Sharepoint på Sharepoint Conference 2008: 1 miljard dollar fördelat över 100 miljoner licenser.

Lätt att administrera
, lätt att implementera och tät integration med för användaren välbekanta mejlprogram och webbläsare är tre stora fördelar som Sharepointexperter och företag lyfter fram.