Den europeiska organisationen FFII:s uttalade mål är att arbeta mot IT-patent och för ett fritt och öppet internet. Sedan i går kväll finns en svensk underavdelning till organisationen med tre medlemmar i styrelsen.

- Vi har en interrimsstyrelse med Erik Josefssson som ordförande och mig som ledamot, säger Christian Engström vid FFII.

I sin första kommunikation med omvärlden förklarar svenska FFII att man inte stöder Piratbyråns ståndpunkter i fråga om IT-patent. Piratbyrån har för avsikt att hålla en demonstration den 1 maj där en protestlista ska överlämnas till Datainspektionen. Men vid FFII delar man inte Piratbyråns ståndpunkt fullt ut.

- De ligger i samma riktning som vi, de är också oroade för för mycket restriktioner på internet. Men vi stöder inte Piratbyråns i deras krav för de vill avskaffa alla patent och all upphovsrätt. Det är en väldigt radikal uppfattning, säger Christian Engström.

Hur svenska FFII kommer att arbeta framöver är ännu inte helt klart. Den europeiska organisationen har bland annat anordnat demonstrationer i Bryssel. Liknande aktiviteter här kan inte uteslutas.

- Det är nog inte omöjligt, men inte just nu, säger Christian Engström.