Det verkar inte finnas någon hejd på tillväxten för svenska teknikbolaget Tobii, som utvecklar system för ögonspårning och ögonstyrning.

Bolagets omsättning är nu uppe i 200 miljoner kronor, enligt finanschefen Sven Chetkovich. Det är en fördubbling jämfört med året innan och så har det egentligen sett ut sedan starten för sju år sedan.

Det är 100-procentig tillväxt, år efter år.

– För ett år sedan visste jag vad alla hette, det gör jag inte i dag, säger grundaren och vice vd:n John Elvesjö apropå den snabba tillväxten.


Spanar på nya marknader. Tobiis grundare John Elvesjö berättar att bolaget nu satsar på bland annat trafiksäkerhetssektorn.

Tobii grundades 2001 och beskrivs som ett av de absolut mest lovande företagen i Sverige, alla kategorier.

Senast var det konsultbolaget Deloitte som utsåg företaget till ett av de snabbast växande teknikbolagen i Sverige – med en tillväxt på 2 004 procent under de senaste fem åren.

Tobii utvecklar en teknik för ögonspårning och ögonstyrning som fungerar som ett substitut för möss och tangentbord. Med hjälp av tekniken kan man till exempel analysera och göra undersökningar om hur människor tittar på tidningssidor eller annonser. Produkterna säljs också som hjälpmedel för handikappade.

Tobii söker ständigt nya områden för sina ögonstyrningsprodukter och siktar nu in sig på spel- och underhållningsbranschen samt trafiksäkerhetssektorn.

En förändring som skett är att it-veteranen Jane Walerud kommit in i bolaget och basar för affärsområdet handikapphjälpmedel, som är byggt runt produkten Mytobii P10.

Nu har också riskkapitalbolaget Investor gått in med 100 miljoner kronor i bolaget, men grundarna behåller greppet om företaget.

– Grundarna äger halva bolaget, Investor en fjärdedel och personalen och affärsänglar den återstående fjärdedelen, berättar John Elvesjö.

Fakta

Vd: Henrik Eskilsson.

Verksamhet: Utvecklar system för ögonspårning och ögonstyrning.

Omsättning: 200 miljoner kronor.

Ägare: Grundarna, Investor, personalen och affärsänglar.

Guldmusen har delats ut varje år sedan 1996. Bakom priset står tidningarna Affärsvärlden och Computer Sweden i samarbete med IT & Telekomföretagen.

I år delas priset ut i tre kategorier: årets it-företag, årets it-entreprenör och årets it-person. I varje kategori nomineras tre företag eller personer.

I nästa CS, tisdagen den 10 februari, presenteras de nominerade it-entreprenörerna och fredagen den 13 februari de nominerade it-personerna.

De slutliga pristagarna koras vid galan den 17 februari.

> Läs mer på www.guldmusen.se