Det tog två år, men i oktober förra året nådde Google en överenskommelse med den amerikanska bokförläggarbranschen. För 125 miljoner dollar plus royalties tillåts sökjätten skanna in böcker och visa delar av texterna gratis på webben.

Syftet är att skapa en sökbar databas med alla världens böcker. Överenskommelsen har kallats för den största affären i amerikansk förläggarhistoria.

Nu visar det sig att även svenska författare omfattas av överenskommelsen. Avtalet gäller nämligen alla med ett amerikanskt upphovsrättsintresse, och där räknas även svenska författare in. Det rapporterar tidningen Sydsvenskan.

Författare som är missnöjda kan begära att deras verk tas bort från tjänsten. Men Svenska förläggarföreningen är ändå kritisk:

– Det här avtalet damp bara ner i knäet på oss. Det är ett krångligt avtal på flera hundra sidor, säger Pia Janné Nyberg, jurist på Svenska Förläggareföreningen till tidningen Sydsvenskan.

Svenska författare och förläggare har till den 5 maj på sig att ta ställning. Annars antas att de accepterat överenskommelsen, ger Google rätt att skanna in material och frånsäger sig rätten att i framtiden ta ärendet till domstol.

Avtalet ger författare rätt till 63 procent av bruksintäkterna som Google gör på deras verk.