Tillsammans har de båda företagen sett till att Zends PHP-miljö Zend Core kommer förinstallerad på IBMs halvstora servrar i familjen Power Systems.

Svenska PHP-utvecklare gillar idén av flera skäl.

Alexej Kubarev, applikationschef och utvecklare på Accedo Broadband, säger att han inte själv jobbat med den mjukvaruplattform som körs ovanpå IBMs Power Systems, men samtidigt hört av kollegor att det kan vara både svårt och tidskrävande att installera och underhålla en PHP-miljö där.

Om PHP är förinstallerat på IBM-servrarna kan man anta att det blir enklare.

– PHP är ett etablerad webbplattform och därför är det mycket viktigt att göra det enklare för kunder. Det är även bra för samfundet runt PHP då plattformen kan få ännu större spridning på storbolagsnivå, säger Alexej Kubarev.

Han är samtidigt glad att IBM har valt att samarbeta med Zend i stället för att göra en egen implementation, som företaget gjort med IBM Java.

– Då kan det uppstå en del kompatibilitetsproblem, säger Alexej Kubarev.

Monika Orski, konsult och utvecklare i eget bolag, är även hon positiv till IBMs och Zends samarbete.

– Att Zend på det här sättet sprider sin paketering av PHP är ett bra exempel hur företag kan tjäna pengar på öppen källkod. Samarbetet tyder också på att IBM förstår att de behöver fortsätta satsa på produkter med öppen källkod för att behålla sin starka ställning, säger Monika Orski.

Enligt IBM ger samarbetet med Zend en möjlighet för Power Systemsanvändare att snabbare kunna utveckla webbapplikationer. Och kundunderlag finns, enligt en talesman på IBM.

– PHP är den mest populära webbtekniken eftersom skriptspråket är lätt att använda och har kapacitet nog att passa storföretag, säger Scott Handy, chef för global marknadsföring för IBMs Power System.

Han tillägger att PHP-samfundet inbegriper fem miljoner utvecklare.

Andi Gutmans, vd på Zend, säger att företaget hittills jobbat med allt från kompletta orderhanteringssystem baserade på PHP till enklare webblösningar, allt ovanpå IBM Power Systems.

Fakta

Enligt IBM är Zend Core en fullt tillräcklig lösning för att utveckla och köra PHP-applikationer på Power Systems.

Enligt IBM används
PHP för närvarande av 22 miljoner webbplatser, däribland Yahoo och Facebook.