– Jag har lovat att lägga av när jag fyller 100 år, säger Bert-Inge Hogsved.

I dag är han 64 år gammal och har under 29 år tagit Hogia från ett enmansföretag i familjens källare till en framgångsrik koncern med mer än 450 anställda.

En av hans drivkrafter är att se hur långt det går att komma med en grundplåt på 5 000 kronor. Sedan starten 1980 har inga pengar tillförts det ursprungliga aktiekapitalet.

– Jag har haft förmånen att kunna hålla ute det externa kapitalet och inflytandet. Eftersom vi inte har några externa finansiärer som ska tjäna snabba pengar kan vi jobba långsiktigt.


Ger ansvar. ”Vi har inte bara en affärsidé, utan även en medarbetaridé: att få ta ansvar. Jag är religiös
i det här med att delegera ansvar och befogenheter i organisationen”, säger Bert-Inge Hogsved.

Bert-Inge Hogsved återkommer till det här flera gånger under intervjun. Det märks att det är mycket viktigt för honom.

– Vi hade kunnat växa snabbare om vi tagit in pengar, men jag hade kommit i konflikt med finansiella ägare. De skulle ha velat maximera vinsten, och det är inte vår grej, säger han.

I stället vill Bert-Inge Hogsved att Hogia ska vara en långsiktigt trygg partner till kundföretagen och att Hogias anställda ska ges möjlighet att utvecklas i sina yrkesroller.

Det sistnämnda är kanske det viktigaste av allt, säger han.

– Vi har inte bara en affärsidé, utan även en medarbetaridé: att få ta ansvar. Jag är religiös med att delegera ansvar och befogenheter i organisationen.

Hur är du som chef?

– Jag kan entusiasmera och motivera folk. Det skulle inte ha varit möjligt att göra den resa vi gjort om jag inte kunnat det.

– Jag är också krävande. Vi vill växa och tjäna pengar och då måste folk göra sitt jobb och ta sitt ansvar.

Hogia är Bert-Inge Hogsveds livsprojekt och stora stolthet. Han har lagt ner otroliga mängder kraft och energi på koncernen, även när baren var små.

– Min fru har tagit det stora ansvaret för familjen. Vi är en äldre generation. Jag hade nog inte fått jobba lika mycket om det varit i dag.

Han håller fortfarande ett högt tempo och har som sagt inga som helst planer på pensionering.

– Nu för tiden vill jag gå i morgonrock och dega antingen lördag eller söndag. Men jag sysslar med Hogia all min vakna tid, visst är det så, säger Bert-Inge Hogsved.

Fakta

  • Hogia grundades 1980 av Bert-Inge Hogsved. Förra året var omsättningen 390 miljoner och resultatet 32 miljoner kronor.
  • 1990 klöv Bert-Inge Hogsved företaget i sex plus ett moderbolag. I dag består Hogiagruppen av ett 20-tal företag, som alla ägs till 100 procent av honom och familjen.
  • Företagen i Hogiagruppen utvecklar, marknadsför, säljer och ger support på olika typer av program. Mest kända är de generella ekonomi- och löneprogrammen.
  • Namn: Bert-Inge Hogsved.
  • Ålder: 64 år.
  • Yrke: Vd för Hogiagruppen.
  • Lön: 95 000 per månad.
  • Familj: Hustrun Åse, samt sönerna Johan, född 1972, och Markus, född 1975.
  • Bor: På sommarhalvåret i sommarstuga utanför Stenungsund, på vintern i lägenhet i Göteborg.
  • Intressen: Jobbet. Gillar även att sjunga och är med i två körer: ”Det är en oerhört skön avkoppling när jag har jobbat mycket.”