Bildbyråer som Getty Images, AP och svenska Scanpix säljer traditionellt sett foton på nyhetshändelser, kändisar, sportevenemang, platser, djur, med mera. De agerar som mäklare mellan fotografer och tidningar, webbplatser och reklambyråer. På senare år har det växt fram en uppsjö små bildbyråer kallade microstocksajter som låter den som inte redan är professionell fotograf sälja sina bilder.
Ser man till inkomst per bild är det rena struntsummorna, kanske bara ett par kronor. Men har du tur kan dina foton säljas om och om igen, varje vecka i många år. Då handlar det inte längre om småpengar. Det här har medfört att tidigare amatörfotografer nu plötsligt har möjligheten att leva på sin hobby.
Yuri Arcurs är förvisso utbildad fotograf men hade gjort om sitt yrke till sin hobby för att i stället plugga till psykolog då han upptäckte att hobbyn kunde generera pengar.
Yuri Arcurs började ladda upp bilder på microstocksajter 2004, två år senare arbetade han även åt traditionella bildbyråer, och i dag har han två anställda, ett stall med frilansare och miljoner i kassan. Omkring 80 procent av hans intäkter kommer från microstocksajter.
Men vägen dit är inte lätt.
– De flesta fotografer har alldeles för höga tankar om sig själva. Microstocksajterna är inte som Flickr där alla rosar alla, kritiken är hård och kan komma som en chock. Att lägga så mycket energi på bilder som sedan ger små enskilda intäkter gör att kanske så många som 80 procent ger upp, säger Yuri Arcurs.
Han är i dag den person som tjänar mest i världen på att sälja bilder på microstocksajter och delar gärna med sig av sina tips:
– Skaffa så mycket kunskap du kan innan du börjar. Glöm allt du vet om fotografering och läs, läs, läs! Ett bra starttips är min hemsida – www.arcurs.com – där jag i detalj beskriver var du ska registrera dig, vad du ska ta bilder på och så vidare.
– Du behöver inte vara proffsfotograf, men du måste vara väldigt kvalitetsmedveten som amatör, känna till en lång rad tekniska begrepp som fringing, moiré, kompression och hur du använder Photoshop. Det krävs att dina bilder är tekniskt perfekta och det krävs hårt arbete för att leva upp till sajternas ganska strikta kriterier.
Yuri Arcurs vurmar för att arrangera bilder. Att bara ta bilder där man ser dem är att göra det svårt för sig, det är inte den typ av fotojournalistik som lämpar sig bäst för microstocksajterna. Bäst är att arrangera specifika situationer där man har kontroll och kan säkerställa att motivet såväl som tekniska aspekter som ljus är tillräckligt bra. Sedan gäller det att hitta en stil som är personlig också.
Yuri Arcurs tycker att man ska satsa på motiv som datorer, telefoner, oljeindustrin, bankväsendet, finansvärlden – samtliga industrier som har användning för bilder.
Har man ambitionen att skapa sig ett heltidsarbete gäller det att sprida ut bilderna så mycket som det över huvud taget är möjligt, från de största till de minsta agenturerna. Problemet med det är all administration som krävs.
– Ha alltid i bakhuvudet att detta är en väldigt tuff, konkurrensutsatt bransch. Dina bilder kommer att refuseras och avvisningarna kan vara hårda. Ta det med ro, luta dig tillbaka och fundera allvarligt på vilka tekniska, och inte bara konstnärliga, aspekter som du kan förbättra, säger Yuri Arcurs.
Yuri Arcurs – drog in 460 000 kronor i januari i år, spritt över olika sajter – traditionella bildbyråer ej inkluderade. Det är han bäst i världen på.
Läs mer om Yuri på www.microstockdiaries.com/yuri-arcurs.html.