En av Chromes styrkor är den snabba Javascriptmotorn. Apple arbetar också hårt på att förbättra sin Javascriptmotor i webbläsaren Safari och utvecklarversionen har nu hamnat i täten tillsammans med Google Chrome. Även Firefox utvecklar en ny version av sin motor som ska finnas med i Firefox 3.1.

Ajaxtekniken, se faktaruta, gör att Javascript blir allt viktigare för företagsanvändare. Särskilt många typer av mjukvara som tjänst, som exempelvis Google Apps, använder Ajax i stor utsträckning och det är hög tid att Javascript prioriteras.
Robert Nyman, webbutvecklare och gränssnittsarkitekt på Valtech, gillar utvecklingen.

– För mig som jobbar med webbapplikationer är det väldigt roligt att det blivit ett litet krig mellan webbläsarna, säger Robert Nyman.


Varnar. Robert Nyman på Valtech tycker att det är ett problem att många fortfarande använder gamla webbläsare som Internet Explorer 6, med föråldrad Javascriptteknik.

Han ser det som ett problem att många fortfarande använder gamla webbläsare som Internet Explorer 6, med föråldrad Javascriptteknik. Det är sällan ekonomiskt försvarbart att bygga flera sajter för olika webbläsare.

– Oftast brukar det sluta med att någon stackars programmerare får sitta och få allt att fungera. Sen gör man vissa detaljer bättre och snabbare i de webbläsare som klarar av det.

Nu avslöjar Opera i ett blogginlägg att även den norska webbläsaren kommer att få en vitamininjektion när det gäller Javascript. Den motor som används av Opera i dag var skriven för att spara minne snarare än att exekvera koden så snabbt som möjligt.

Än så länge finns inga versioner av den nya webbläsaren som allmänheten kan testa. Enligt Operas egna uppgifter presterar den just nu omkring 2,5 gånger bättre i Javascripttestet Sunspider. Men när särskilda optimeringar har gjorts kommer den hastigheten att öka.

I samma typ av test hamnade nyligen den nuvarande versionen av Operas Javascript samt Internet Explorer 8 långt efter de tre konkurrenterna.

Fakta

Ajax står för Asynchronous Javascript and xml. Det är en samling tekniker som låter en webbplats kommunicera med webbservern i bakgrunden utan att sidan laddas om. tekniken används främst för att skapa rika internetapplikationer och mer interaktiva webbplatser.