Den som gillar att starta hätska debatter kan ösa kärlek eller irritation över Outlook i vilken grupp med it-tekniker som helst. Reaktionen lär inte vänta på sig. Men bortom alla vaga positiva eller negativa åsikter finns det argument som är tillräckligt tunga för att stå för sig själva.

IDG News har gjort en lista över de vanligaste problemen och här är de tre viktigaste.

1. Tid -och resursslöseri
Outlook har aldrig varit känt som det snabbaste programmet, men Outlook 2007 tar ett nytt pris i seghet. Den som har personliga mappfiler, så kallade pst-filer, som överstiger två gigabyte märker av det, och vid fyra gigabyte blir Outlook 2007 olidligt långsamt.

Det finns lösningar som åtminstone delvis ska åtgärda problemet, men dessa är i sig problematiska. Ingen har tid eller lust att för hand rensa upp i mejlboxar som är GB-stora.

En rekommendation från Microsoft för att råda bot på Outlooks seghet är att slå på "online mode" i stället för att använda en tillfälligt lagrad profil på klienten. Detta resulterar dock i att nätverkstrafiken ökar dramatiskt och att skräppostfilter kan strula. Dessutom går det bara att komma åt mejl när användaren är uppkopplad.

2. Oläsbara mejl

Av någon anledning använder Outlook 2007 inte Internet Explorers html-motor för att visa sidor, utan Words dito. Det resulterar i fula, oläsbara eller oanvändbara mejl eftersom bakgrundsbilder försvinner, formulär inte går att fylla i, Flashapplikationer inte visas och formateringsmallar av typen css inte fungerar till hundra procent.

Microsoft har skapat ett separat verktyg som kan granska html-mejl för att ta reda på om de ser bra ut i Outlook 2007, men det vore bättre om den funktionen var inbyggd i mejlprogrammet. Eller inte alls behövdes.

3. Hårdvarubudgeten är begränsad

Outlook är ett massivt program. Det slukar resurser och äter bärbara datorers batterier till frukost. Vilken it-chef vill investera i ny hårdvara bara för att användarna ska kunna köra sin bärbara dator en timme längre när de använder Outlook 2007.

På just bärbara datorer kan räddningen stavas Thunderbird, Eudora, Pegasus Mail eller till och med webbmejl.

Fakta

Outlook är det mest använda mejlprogrammet, vilket gör det till den främsta måltavlan för virus, maskar och annan elak kod.

Outlook kan bara köras på Windows, till skillnad från exempelvis Thunderbird som kan installeras på både Linux, Mac och Windows.

Det är inte ovanligt att det uppstår problem med att använda Outlook 2007 med mejlprotokollet pop3 eftersom Microsofts autentiseringsprocess beter sig en smula märkligt. Detta gör att det kan ta väldigt lång tid att kolla efter nya mejl.