Microsofts mångmiljardinvestering i norska Fast Search & Transfer, som går under smeknamnet Skandinaviens Google, börjar nu få sin förklaring. Fasts sökmotor ESP kommer att integreras i Microsoft Office Sharepoint Server i samband med att Office 14 släpps.

Fasttekniken riktar sig till stora företag, och ska enligt Microsoft fungera direkt med stora dokumentarkiv.

Skalbarheten är också någonting som Microsoft gärna trycker på. Sökmotorn som finns i Sharepoint i dag börjar gå på knäna när antalet dokument överstiger 50 miljoner, enligt Novums analytiker Madan Sheina. Fasts teknik däremot påstås kunna hantera miljarder dokument.

Enligt Per Hedberg, Microsofts produktchef för sök, är den stora fördelen att kunderna får tillgång till en stark sökmotor direkt från start, utan att behöva integrera Sharepoint med andra produkter. Däremot vill Microsoft inte avslöja något om prissättningen.

– Priserna kommer att komma senare, men vi anpassar prismodellerna efter vår licensmodell så det blir lättare för kunderna, säger Per Hedberg.

Helge Legernes, en av grundarna till konsultbolaget Findwise, ser det som en viktig utveckling för Sharepoint. Findwise har vid flera projekt integrerat Sharepoint och ESP.

Enligt hans erfarenhet är att Fastsökmotorn ger mer relevanta träffar och är bättre på att förstå innehållet i text. Det innebär att den exempelvis kan förstå textens sammanhang, och gruppera sökträffarna efter det.

– Det blir ett lyft för Sharepoint. Kärnan är betydligt bättre än det som finns i dag, säger Helge Legernes.

Redan i dag har Microsoft integrerat de webbaserade delarna av Sharepoint och Fast ESP, men detta går ett steg längre och gör ESP tillgängligt för alla Sharepoints roller.

Microsoft meddelade också att produkten Fast Search for Internet Business kommer att släppas som beta under året. Det är en sökmotor riktad mot sökdrivna e-handelssajter.

Detta avslöjande från Microsoft kommer lägligt på en hårdnande marknad för företagssök. En av de största rivalerna, Autonomy, köpte i januari upp konkurrenten Interwoven.