Den norska avdelningen av ICJ (Internationella Juristkommissionen) har lämnat in en stämningsansökan gentemot Sverige till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, Tyskland. Det uppgav SVTs Rapport på onsdagskvällen.

Anledningen är att stora delar av Norges kommunikationsförbindelser för internet och telefontrafik går via Sverige. Sveriges införande av FRA-lagen utgör därför en kränkning mot norska medborgare, uppger ICJ.

– Vi har ingen kontroll, och det är i princip en total övervakning av all vår kommunikation utanför Norge, säger Jon Wessel Aas, jurist på ICJ till Rapport.

Den norska regeringen har uttalat sig kritiskt om den svenska FRA-lagen. Norges kommunikationsminister, Signe Navarsete, hoppas på en lösning där norska medborgares personuppgifter skyddas från registrering med hjälp av FRA-lagen.

Enligt tidningen Riksdag & Departement så kommer den svenska regeringen att ha ett sammanträde i dag torsdag där FRA-lagen ska utvärderas. Eventuellt kommer även en utredning att tillsättas.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt väntar Sverige på besked från Europadomstolen innan regeringen tar officiell ställning till Norges stämningsansökan.

– Vi har vinnlagt oss om att integritetsförstärka lagen. Signalspaning har pågått under hela efterkrigstiden. Vi har förstärkt lagregleringen och integritetsskyddet som omgärdar detta, säger Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt till Rapport.