Mats Lundquist, affärsområdesansvarig för företagstjänster på Telenor i Sverige, tror inte på wimax.

Just nu packar både mobiloperatörer och leverantörer i mobilbranschen resväskorna för på måndag börjar årets upplaga av Mobile World Congress, MWC, i Barcelona. Jättemässan, som främst riktar sig till mobiloperatörer, är den absolut viktigaste temperaturmätaren för vilka utvecklingstrender som blir viktigast framöver.

Årets MWC kan mycket väl innebära ett ordentligt genombrott för Googles öppna mobilplattform Android – på bekostnad av Symbian, det operativsystem som dominerar i dagens smartphones.

Flera av de största mobilleverantörerna, som Samsung och Sony Ericsson, har öppet uttalat sig mycket positivt om Googles mobilsatsning. Flera bedömare tror att en lång rad Androidmobiler lanseras i Barcelona, också av de stora leverantörerna.

Flera hundra telefonlanseringar och stora affärsuppgörelser – inte minst om 4g-utrullningar – presenteras också under mässveckan.

– Jag tror att vi får se hur mobilt wimax försvinner ut i periferin till förmån för mobilt bredband och lte, säger Mats Lundquist, affärsområdesansvarig för företagstjänster på Telenor i Sverige.

Andra huvudteman han tror på är hur företag effektiviserar verksamheten med mobilteknik och hur man bäst säljer program till mobilen online.

En annan viktig trend blir sannnolikt teknik och affärsmodeller för att intregrera Facebook, Twitter och andra populära webben 2.0-tjänster i mobiltelefonerna. Bland annat presenterar Ericsson tekniken Rich Communication Suite för just det.

Christer Björk, vd på mobilföretaget Conveneer i Lund, tror på mobilapplikationer.

– Mobiltillverkare inser i dag att de måste tjäna pengar även på andra sätt än att bara sälja mobiltelefoner, säger han.

Conveneer är ett av de företag som ställer ut i den svenska paviljongen som Exportrådet ansvarar för på mässan. Conveneer lanserade nyligen sin mobilprodukt Mikz.

Vd:n Christer Björk beskriver Mikz som ”livlinan” mellan mobilerna och olika sociala nätverkstjänster i molnet. Mikz gör bland annat mobiler som även fungerer som webbservrar. Intresset var stort när produkten visades upp för första gången på CES-mässan i Las Vegas tidigare i år, enligt Christer Björk.

Fakta

  • Vem presenterar de bästa lösningarna för att integrera webben 2.0-tjänster i mobilen?
  • Vilka leverantörer lanserar Androidmobiler?
  • Blir årets Mobile World Googles stora genombrott i mobilvärlden?
  • Vilka stora avtal om 4g-utrullningar presenteras?