En källa till Times Online uppger att Google ligger i förhandlingar med olika innehållsleverantörer.
- Vi för diskussioner med Google om hur vi ska kunna hjälpa dem att fylla det alternativa nätet med innehåll, och så vitt jag vet för Google även den diskussionen med andra leverantörer, uppger den anonyma uppgiftslämnaren.

Ryktena tog fart förra månaden när Google annonserade i stora amerikanska och brittiska tidningar om att man letade efter hjälp för att köpa upp och drifta svartfibernät i USA. Svartfibern är en rest från 90-talets förberedelse för snabbt internet. När it-bubblan sprack övergavs många projekt, men nätet ligger kvar. Och nu skall alltså Google använda näten för ett parallellt Internet.

Även andra uppköp som Google gjort har satt fart på ryktena. Till exempel har bolaget köpt stora containrar som man laddar med enorm datakapacitet. Om Google placerar dem på ställen där de äger fiber så kan de skapa sitt egna parallella internet.

Logiken är att Google får direktaccess till konsumenten utan att behöva ta hänsyn till de stora teleoperatörerna. It-gurun och bloggaren Robert X Cringely uppskattar att Google idag har 64 stycken sådana här rörliga datacenters, men om två år har den siffran stigit till 300. Nästa steg blir att placera ut dessa över hela jorden, menar Robert X Cringely.

Det är ganska svårsmälta uppgifter, men uppköpen är en realitet, och analysföretaget Gartner säger till Computer Sweden att det är ett möjligt scenario.
– Av alla rykten som cirkulerar runt Google så är detta ett som kan stämma. Google har länge letat efter en väg att slippa ur de stora telebolagens grepp och med en egen infrastruktur slipper de betala för accessen till kunderna. Som det är nu går mycket pengar rakt ned i telejättarnas fickor. Det är också ett faktum att Google gör de här uppköpen, säger David Mitchells, analytiker på Gartner till CS.