Samsung har många järn i elden och det var först i höstas som bolaget började sälja datorer i Sverige. Därför är företaget sent ute med datorer i den kategori som brukar kallas netbooks, alltså minibärbara, där skärmarna är på maximalt tio tum.

Precis som de flesta andra använder den Intels Atomprocessor, men det ska bli intressant att få testa uppföljaren NC20 som bygger på Vias Nanoprocessor. Den går att köpa i Storbritannien nu.

NC10 skiljer sig inte mycket från alla andra minibärbara som har en skärm på tio tum. Senast testade jag en modell från Lenovo och det är faktiskt ingen större skillnad, fast Samsungs modell har lite längre batteritid.

Jag testar att ansluta datorn till samma skärm och tangentbord som jag brukar använda ihop med min Macbook. Det är inga problem att ställa in min 24-tummare på 1 920 x 1 200, vilket faktiskt inte fungerar så lätt med Macbook.

Det funkar även bra att installera Microsofts Office 2007 och IBMs Lotus Notes 8.5, som vi på CS använder för vårt redaktionella system.

NC10 klarar av de flesta uppgifter som den är ålagd, bortsett från avancerade spel och tunga bearbetningar av video.

Redigering av bilder i Photoshop fungerar ganska bra.

När jag kör fyra fem program samtidigt är det däremot tydligt att datorn, eller kanske främst den enkärniga Atomprocessorn och arbetsminnet på endast 1 GB, har lite svårt att hänga med i svängarna.

Märkligt nog är det mest Internet Explorer som tar stryk och kraschar titt som tätt i sådana lägen.

Som tur var är det lätt att uppgradera arbetsminnet, som finns under en lucka på bottenplattan.

Trots allt ska man komma ihåg att en dator av det här slaget främst ska användas som en extradator att ta med sig på resan. Då är låg vikt, bra pris och batteritider det som kommer högst på prioriteringslistan.

Batteritiden ligger på 4 timmar och 17 minuter för Samsungs NC10.

Det kan jämföras med Lenovos Ideapad S10 som klarar fyra timmar och Acers Aspire One som jag klockade till 134 minuter när jag testade den förra året.

I alla de fallen har förutsättningen varit att datorerna inte ska ha möjlighet att gå i vila eftersom tidtagningen sker vid uppspelning av film.

Sammanfattningsvis kan sägas att Samsungs dator knappast sticker ut från mängden, men att den har allt som krävs för den som ständigt behöver vara uppkopplad.

Jag upplever den inte riktigt lika stabil som exempelvis Lenovos Ideapad S10. Jag störs också lite av att programmen hakar upp sig på ett sätt som jag inte drabbades av under testen av konkurrenterna.

Förhoppningsvis är det här något som löser sig med en kommande programuppdatering.

Fakta

Samsungs första minibärbara har en skärm på 10,2 tum och kostar 4 000 kronor. Då ingår en hårddisk på 160 GB och en GB ram. Vikten är på 1,4 kilo och batteritiden vid filmuppspelning fyra timmar och en kvart.
Betyg (1–5)
Storlek/form: 4
Användarvänlighet: 3
Prisvärdhet: 4
Funktioner: 4
Känsla: 3
Medel: 3,6