"Om Pirate Bay inte skulle anses otillåten skulle Sverige bryta mot sina internationella förpliktelser och jag tror att det skulle ställas internationella krav på Sverige att leva upp till dem", säger Jan Rosén, professor i civilrätt.
På måndag startar rättegången mot fildelningssajten Pirate Bay. Fyra personer står åtalade för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrätten och nu riktas världens strålkastare mot Stockholm.
Inför valet 2006 passade flera politiker på att flirta med svenska fildelare.
– Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration, sa Fredrik Reinfeldt.
Men de svenska upphovsrättslagarna binds av en rad internationella avtal. Det är svenska lagar, inte några internationella konventioner, som gäller när rättegången nu inleds, men i förlängningen kan utgången påverka Sveriges status i internationella organisationer som Världshandelsorganisationen, WTO, och EU.
Jan Rosén är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt. En friande dom som står sig i högre instans skulle lämna fältet fritt för att driva fildelningssajter som enligt honom strider mot EG-rätten.
Det skulle föra upp den svenska upphovsrätten på den globala agendan och sätta direkt press på Sverige att skriva om lagarna.
– Om Pirate Bay inte skulle anses otillåten skulle Sverige bryta mot sina internationella förpliktelser och jag tror att det skulle ställas internationella krav på Sverige att leva upp till dem.
Länder som misstänks bryta mot de internationella upphovsrättsreglerna kan ställas till svars i Geneve, där WTO har sitt säte.
Sverige har i praktiken ingen möjlighet att gå emot ett beslut fattat där och ändå bli kvar som medlem, anser Jan Rosén.
– Då är det staten Sverige, inte enskilda individers handlande, som skulle prövas.
Finns det i förlängningen risk för Sveriges medlemskap?
– Det kan man säga. Om vi inte efterlever ingångna överenskommelser eller följer beslut i Geneve kan vi inte vara kvar. Då måste vi dra oss ur, vilket naturligtvis är otänkbart.
Känner Stockholms tingsrätt av den pressen?
– Tingsrätten känner till de internationella normerna och det internationella sammanhanget. Stockholms tingsrätt har en särskild position när det gäller prövning av immaterialrätt och kompetensen är mycket hög.
Walo von Greyerz, chef för immaterialrättsavdelningen på advokatbyrån Bird & Bird, tror att en massiv kampanj mot Sverige skulle dras igång efter en friande dom.
– Framför allt är det lobbyisterna i USA som skulle ligga på sin regering. De signaler jag får tyder på att de redan gör det och här kan de få anledning att gå på ännu hårdare.
– Sedan är frågan hur pigg Obamaadministrationen är på att driva frågan.
Han delar Jan Roséns bedömning att en process mot Sverige inte kan uteslutas efter en friande dom.
– Det blir problematiskt för Sverige. Vi har redan ett rykte om oss att inte fullfölja de skyldigheter som rättighetsinnehavarna anser sig ha. De kommer att lobba kraftigt.
- Polisen slog till mot Pirate Bay våren 2006. Utredningen drog ut på tiden, men i januari 2008 väcktes åtal mot fyra personer.
- Förundersökningsprotokollet är på 4 000 sidor.
- De misstänkta har hela tiden försvarat sig med att sajten bara förmedlar kontakter mellan fildelare och inte i sig sprider upphovsrättsskyddat material.
- Utredningen har kantats av kontroverser. Bland annat beslagtogs mängder med servrar som inte hade någon direkt koppling till Pirate Bay vid razzian.