Intrånget mot prisjämförelssajten Prisjakt upptäcktes i fredags. Någon tros ha kommit över lösenordet till ett internt administrationsgränssnitt och via en säkerhetslucka kommit över hela användardatabasen.

– Det var riktigt proffsigt gjort, de visste precis vad de ville, säger Jonas Bonde, vd på och grundare av Prisjakt.

Sammanlagt rör det sig om 144 000 konton vars inloggningsnamn, e-post och lösenord har kommit på vift. Inloggningen fungerar även till forumet Minhembio.

Jonas Bonde betonar dock att lösenorden är krypterade och saltade. Därmed måste de knäckas innan de kan användas för inloggning. Ett starkt lösenord kan därmed vara säkert, medan de användare som har valt ett enkelt ord är i fara.

– Om du har valt ett enkelt lösenord så tar det bara någon sekund.

Samtliga användare uppmanas nu att byta sitt lösenord. Den som inte gör det kan få finna sig i att få det utbytt automatiskt, något som blir problematiskt eftersom användare kan ha bytt e-postadress sedan de registrerade sig på sajten.

Först på natten mot tisdagen, flera dagar efter att intrånget upptäcktes, började Prisjakt skicka ut information till sina medlemmar.

– Vi har ägnat hela helgen åt att täppa till alla hål och bytt de viktigaste lösenorden. Vi ville säkra allting innan vi gick ut med informationen, så att de inte skulle ta sig in igen bara för att visa att de kunde.

Vad vill du säga till användare och partner?
– Det är olyckligt, ingenting man vill ska hända.

Enligt Prisjakt har databasen ännu inte dykt upp på nätet, vilket har hänt efter liknande tidigare intrång. Händelsen har polisanmälts.

Prisjakt är en av Sveriges större webbplatser med närmare en halv miljon unika webbläsare i veckan.