Pakten innebär att de båda företagen stödjer det andra företagets operativsystem som gästoperativsystem på den egna plattformen för servervirtualisering. Det medför även att kunderna får en koordinerad teknisk support.

Microsoft har tidigare insisterat på att blanda in patenträttigheter i diskussioner om interoperabilitet med öppen källkods-leverantörer. Det har hittills satt käppar i hjulen för samarbetsförsök mellan Red Hat och Microsoft. Red Hat har utryckt det som att det inte vill betala någon ”straffskatt”.

– Det här avtalet är en vinst för Red Hat. Avtalet är begränsat till de väsentliga funktionerna som ger kundnytta, och blandar inte in någon krånglig juridik, säger Jan Hedström, systemarkitekt på Red Hat.

Så det finns inget gömt under mattan?
– Nej, avtalet är precis så enkelt som det ser ut, det är ett rent samarbetsavtal. Vi har kommit överens om att certifiera varandras produkter.

Det enda Red Hat har fått tillgång till från Microsoft är ett enkelt gränssnitt.

– Det är allt vi behöver för att koppla in oss mot dem. Vi behöver inte utnyttja någon intern information från Microsoft för att anpassa oss till deras virtualiseringsplattform. Det har gjort att vi har kunnat undvika att blanda in patenrättigheter i den här frågan, säger Jan Hedström.

Har ni försökt få till ett sådant här avtal länge?
– Vi har fått signaler från kunderna att de vill ha en sådan här certifiering. Vi har sedan tidigare själva certifierat Windows som ett operativsystem på vår virtualiseringsplattform, för att hjälpa kunderna. Och nu har alltså även Microsoft själva certifierat det här, säger Jan Hedström.

Även Microsoft är nöjt med avtalet, enligt Ulf Alvarsson, produktmarknadschef för Windows Server och System Center på Microsoft.

– Det här gagnar kunderna. Vi har velat få till det här en längre tid, säger han.

Ville ni egentligen få med patentavtal i samarbetet också?
– Det kan jag inte uttala mig om. Det viktigaste är att vi har sett till att kunderna kan blanda plattformar. Vi är väldigt mycket för den möjligheten, säger Ulf Alvarsson.