Årets it-person: Nicklas Lundblad, policychef på Google i Europa.
Opinionsbildaren bland de nominerade, med flera böcker och en doktorsavhandling i informatik bakom sig. I dag är han ansvarig för policyfrågor på Google och en flitig debattör i frågor som rör informationsfrihet och integritet.

– Jag vill ha ett öppet informationsutbyte på ett öppet och fritt nät. Man ska inte kunna stänga av någon från internet, sa han till CS i samband med nomineringen.

Juryns motivering: ”Han ligger alltid steget före. Han riktar envist vår uppmärksamhet mot svåra juridiska och etiska frågor som vi annars hade missat när vi besinningslöst rusar mot den digitala framtiden. Med sällsynt intellektuell skärpa har årets it-person etablerat sig som en av de viktigaste opinionsbildarna i svensk samhälldebatt... ”

Årets it-entreprenör: Bert-Inge Hogsved, vd på Hogiagruppen.
–Jag har lovat att lägga av när jag fyller 100 år, sa Bert-Inge Hogsved när han nominerades till priset som årets it-entreprenör.

Som vd på Hogiagruppen brinner han för att sprida entreprenörsanda i den egna organisationen. I dag är han 64 år gammal och har under 29 år tagit Hogia från ett enmansföretag i familjens källare till en framgångsrik koncern med mer än 450 anställda.

Juryns motivering: ”Hans företagsbygge är en konkret manifestation av begreppet entreprenörskap. Han själv personifierar begreppet it-entreprenör. Dessutom ägnar han tid och kraft åt att hjälpa andra entreprenörer, dels genom de produkter hans företag utvecklar, dels genom att skriva böcker och artiklar om entreprenörskap...”

Årets it-företag: Tobii
Med egenutvecklad teknik för ögonspårning och –styrning har Tobii fördubblat omsättningen år efter år. Bolaget grundades 2001 och beskrivs som ett av de mest lovande svenska företagen, alla kategorier.

– För ett år sedan visste jag vad alla hette, det gör jag inte i dag, säger grundaren och vice vd:n John Elvesjö apropå den snabba tillväxten.

Nu tar grundaren och vice vd:n John Elvesjö sikte på spel- och underhållningsbranschen.

Juryns motivering: ”Årets it-företag är en framgångssaga som bara har börjat. Bolaget har en imponerande förmåga att både utveckla befintliga tillämpningar och att hitta nya användningsområden för sin produkt. Kombinationen av välskött tillväxtföretag och produkter som underlättar livet för människor som har det svårt är oemotståndlig...”