Fildelarna - de nya radikalerna?" var temat för kvällens debatt i på ABF i Stockholm, arrangerat tillsammans med Arena. Två oväntade utspel kom. Sensationer i upphovsrättsvärlden rent av!

Scenen var följande: Antipiratbyråns Henrik Pontén, Piratbyråns Palle Torsson, Piratpartiets Mika Sjöman, riksdagsledamoten Hillevi Larsson (s) och cyberintellektuelle historikern och författaren Lars Ilshammar.

Sensation 1:
Antipiratbyråns Henrik Pontén sade följande, fritt citerat: "En alltför långtgående upphovsrätt kan verka kreativt inskränkande.". Men hallå! Detta är första gången jag kan påminna mig att film- och spelbranschens polis- och spionorganisation ens knystat om att upphovsrätten skulle kunna behöva balanseras mellan olika intressen. Normalt upprepar de ju bara standardfrasen att den som skapar äger det de gör, att kopierare stjäl och att upphovsmannen har en okränkbar rätt till belöning - utan hänsyn till andra faktorer som samhällsekonomi eller spridning av kultur och information som samhällsintresse. Pontén sa också att filmbranschen kanske egentligen skulle kunna vinna på en mer begränsad upphovsrätt än idag men att den knappast kommer att delta i diskussioner om sådana begränsningar. Vilket väl kanske är en logisk följd av Hollywoods enorma dominans . Branschens (filmskaparnas) intresse är inte nödvändigtvis samma som Hollywoods. Han ville också höra konkreta förslag på hur den upphovsrättskritiska sidan hade tänkt att förändra upphovsrätten: Vilka skyddstider? Har APB blivit intresserade av dialog plötsligt eller är det bara ett public relations-trick för att mjuka till sin image. Det där med dialog är ju f.ö. en smula falskt. Upphovsrätten bestäms av riksdagen, och av internationella organisationer som WIPO etc. Men upphovsrättsindustrin själv är en stor påverkare där och USA går i spetsen för ständigt mer drakoniska lagar.

Sensation 2:
Piratpartiet vill inte längre avskaffa upphovsrätten helt, vilket man ju gick ut med i sitt Principprogram 2.0. Mika Sjöman sa att det trots allt är rimligt att exempelvis en bio betalar till en filmproducent för rätten att visa en film. Några års sådant skydd kan Piratpartiet tänka sig. Kopiering för privat bruk vill man dock skall vara tillåtet under alla omständigheter. Fildelning liknade han vid dagens motsvarighet till Bibliotek. Piratpartiet börjar bli ett intressant parti nu och vi kan se fram mot ett Principprogram 3.0.

Lars Ilshammar tryckte på den ojämlika fördelningen av maktresurser mellan de två sidorna av fildelningsdebatten: Stängarna mot öppnarna - storindustrin mot hemanvändarna. Och han har förstås rätt i att vi nu ser effekterna av det: Först aktivisim i form av Piratbyrån och sedan politisering i form av Piratpartiet. Intressant nog utnämnde han fildelning till ett nytt medium. Fildelare är helt enkelt dagens telefonpratare eller pennanvändare.

Piratbyråns Palle Torsson är en brinnande humanist som blir upphetsad av kulturellt nyskapande och ser Internet som en fantastisk redistribueringsmaskin och remixare. Hotet mot kulturen är inte fildelning utan att vi tvingar vår tids information att cirkulera "genom ett upphovsrättsshål från 1700-talet".

Hillevi Larsson (s) imponerade inte på mig förstås. Hon var där för att försvara ändringen i lagen som gjorde nedladdning olaglig från 1 juli 2005. Hon lider med kulturarbatare som blir bestulna av stygga nedladdare men verkar inte reflektera över att dessa kanske skulle kunna försörja sig bättre i ett system som inte gynnade storindustrin så mycket. Hon tyckte också att fildelningslagen är bra och kan fungera som lagen mot barnaga: Genom att kriminalisera något som folk inte tycker är moraliskt dåligt kan man förändra deras inställning så att moralen kommer att anpassa sig till lagen, snarare än tvärtom. Vad skall man säga? Om man använder lagstiftning på det unkna viset måste man ha förbannat bra skäl. Vilket man inte har här. Man vill ju bara skydda ett särintresse.

I publiken märktes t.ex. Piratbyråns och Copyriots Rasmus Fleischer, Waldemar Ingdahl från Tankesmedjan Eudoxa, riksdagsman Tasso Stafilidis (v) samt Piratpartiets grundare Rick Falkvinge och strateg Christian Engström.

Det blev öl med Piraterna efteråt. Värmande!

Oscar Swarz
Du hittar Oscar Swartz blogg på:
swartz.typepad.com/texplorer