(CS/Barcelona) IDCs mobilanalytiker Francisco Jeronimo hör till dem som är överraskade. Han hade väntat sig betydligt fler Androidmodeller.

– Jag förväntade mig definitivt fler Androidmobiler på Mobile World Congress. Men av någon anledning som vi ännu inte riktigt känner till så väntar flertalet mobilleverantörer med lanseringar till tredje och fjärde kvartalet, konstaterar Francisco Jeronimo.

I dag finns bara en enda Andriodmobil på marknaden – G1, tillverkad av HTC åt mobiloperatören T-Mobile.

– De uteblivna lanseringarna betyder att 2009 nu riskerar att bli ett förlorat år för Android på mobilmarknaden. G1:an kommer bara att ha sålts i ett antal tusen exemplar. Samtidigt kommer försäljningen av flertalet nya modeller inte igång på allvar på den här sidan årsskiftet, säger Francisco Jeronimo.

Många av de största mobilleverantörerna har under de senaste veckorna flaggat för att de är på gång med Androidmobiler. Därför hade många räknat med ett genombrott för Googles mobilplattform på mobilmässan i Barcelona. Men nästan alla mobilleverantörer kom tomhänta.

– Vi utvecklar på Androidplattformen just nu. Men i dagsläget har vi inga mer konkreta besked än så, säger Steve Walker, produktchef på Sony Ericsson.

Inte heller Samsung trollar fram någon Androidmobil ur hatten.

– För Samsung ligger fokus på andra halvåret när det gäller Android, säger företagets nordiske informationschef Erik Johannesson.

Även LG och Motorola väljer att ligga lågt.

Bara två leverantörer visar upp nya Androidmobiler, även fast termen ”visa upp” i båda fallen känns som en överdrift.

I Huaweis monter ligger en Androidbaserad smartphone i en hermetiskt tillsluten glasbehållare. Företagets representanter viftar intensivt avvärjande med armarna när mässbesökare frågar om de får känna på mobilen. Enligt Huawei är mobilen klar för försäljning under det tredje kvartalet.

I HTCs monter utbryter rena kaoset när en video på företagets nya Androidmobil Magic, tillverkad för Vodafone, först dyker upp på en bildskärm. När videobilderna fotograferas av besökare störtar företagets säkerhetspersonal fram och kräver att bilderna ska raderas.

Bara två exemplar av Magic uppges finnas på mässan. Men de stressade HTC-representanterna säger sig till en början inte riktigt veta var mobilerna befinner sig någonstans.

Magic har fått en mer Iphonelik design. Men funktionerna uppges vara lika de som finns i föregångaren G1. Vodafone uppger att de ska börja sälja mobilen i flera europeiska länder senare i år.

Francisco Jeronimo tror inte att de framskjutna Android-lanseringarna skadar den nya mobilplattformen långsiktigt.

– Det viktiga är att de stora aktörerna säger att de är på gång med Andriod. Mobiloperatörerna gillar plattformen. Det är också viktigt. Jag tycker också att den mjukvara som vi kunnat se hittills i HTC G1 är fantastiskt bra, säger han.

Med tanke på att det handlar om en mobilplattform som utvecklas mer eller mindre från scratch tror Francisco Jeronimo att det kommer ta kanske två till tre år innan Android börjar knapra marknadsandelar på allvar.