Under Mobile World Congress passar flera leverantörer av minibärbara på att visa upp sina kommande modeller. Både LG och Asus har försett sina med inbyggda modem för turbo-3g och plats för sim-kort. LGs efterföljare till X110 heter X120 och har likt de flesta så kallade netbooks en skärm på 10 tum.

– Det som främst skiljer mot X110 är designen av maskinen. Vi har valt en lite annan yta, den känns nästan lite gummiaktig. Det är till för att motverka fingeravtryck och ytan är även mer reptålig, säger Fredrik Lundqvist, LGs produktspecialist.

Han berättar att den nya modellen dessutom fått bättre batteri och försetts med en funktion kallad smart start.

– Man kan starta maskinen som en speciell mediespelare på fem tio sekunder. Då får man upp ett skal där man kan välja mellan att surfa, se på bilder, se på film eller lyssna på musik.
X120 börjar säljas i Sverige i april.

Asus nya modell heter Eee PC 1002HA och har en 10-tumsskärm med led-baserad bakgrundsbelysning. Den har en hårddisk på 160 GB och kunderna får tillgång till 10 GB på nätet för säkerhetskopiering.

Ett par av de minibärbara som nu lanseras har skärmar på 12 tum. Det gäller exempelvis Dells Inspiron Mini 12 som funnits ett tag i USA och nu även börjat säljas i Sverige. Den kostar 4 500 kronor i grundutförande med Intels Atom Z520-processor på 1,33 GHz och 1,3-megapixelkamera. Den har en hårddisk på 40 GB och 1 GB ram. Väljer man en modell med sexcellsbatteri hamnar priset på 5 000 kronor.

Även Lenovo tycks vara på gång med en modell med större skärm. Enligt Digitimes ska den heta S20.

– Eftersom det gäller icke lanserade produkter så kan jag inte kommentera det. Det jag kan säga är att vi inte ska sluta med 10-tummare, säger Lenovos produktchef Johan Freidlitz.

Fakta

Vårens trend är att minibärbara, så kallade netbooks, får inbyggt stöd för mobilt bredband. Det gäller i första hand modem för turbo-3g, men vissa modeller hanterar även wimax.