För nio år sedan hyllades Stockholm med en förstasida och sex sidor i Newsweek. Vad har hänt? Hur kommer vi dit igen? Det var ämnet för den debatt som CS anordnade på Easyfairs i förmiddags.

Det recept som debattdeltagarna ordinerade är att välja ut de områden där Stockholm har störst förutsättningar att bli bäst och fokusera på dem.

– Vi ligger högt på alla internationella rankningar – men aldrig etta. Vi måste satsa, konstaterade Stefan Alariksson, vd på svenska Sun Microsystems.

Miljö står överst på hans lista att satsa på och han fick medhåll. Vård lyftes fram av flera.

– Karolinska sjukhuset bygger nytt. Vi kan skapa världens bästa sjukhus – varenda journal kan bytas ut, sa Johan Ekesiöö, vd på IBM.

Magnus Madfors, ansvarig för Ericssons policy för forskning och utveckling, pekade på att nu när alla är mobilt uppkopplade behöver inte alla läggas in på sjukhus utan kan övervakas i stället.

E-tjänster och andra offentliga tillämpningar låg också högt upp för Stockholm att fokusera på.

– Att bygga ut e-tjänsterna är både bra för medborgarna och skapar en marknad. Det uppmanar vi alla kommuner i landet att satsa på, sa Sten Nordin, Stockholms finansborgarråd.

Men även om enigheten om framtidsstrategin var likartade skilde sig beskrivningarna av nuläget åt.

KTHs rektor Peter Gudmundson pekar på det som var positivt – samarbetet med näringsliv och stad är bra, Kista ligger långt fram och han hoppades att Stockholm får delta i EUs projekt European institute of innovation and technology, EIT.

– När det gäller studenter är det välbekant att vi haft en nedgång under 2000-talet, men vi ser en vändning som vi hoppas håller i sig, säger han.

Men den tillbakalutade hållningen får genast mothugg av Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT- och Telekomföretagen som anser att det krävs en hel del för att få it-branschen att blomstra.

– Civilingenjörsutbildningen är oerhört konservativ. Den ser likadan ut som när jag gick där på 70-talet. Ska vi få in unga, framför allt tjejer, finns mycket att göra.

Alla var eniga om att nyckeln till bra kompetensförsörjning är att få in tjejerna på it-spåret. Microsofts vd Peter Kopelman och Johan Ekesiöö, vd på IBM, pratade sig varma för att företag måste släppa in unga och att de själva komma ut i skolorna.

Men enligt Anne-Marie Fransson krävs det mycket mer av branschen än vad den gör i dag – fler praktikplatser, fler ex-jobbsamarbeten, fler sommarjobb.

Sten Nordin tycker att det är dags att föräldrarna slutar gnälla på sina barns datorintresse.

– De blir teknikvana och lär sig engelska så det sjunger om det. I stället för att reflexmässigt gnälla bör vi bejaka barnens teknikintresse.

Fakta

De som diskuterade hur Stockholm åter skulle bli parad-it-staden i världen var Peter Gudmundson, rektor på KTH, Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholms stad, Magnus Madfors, ansvarig för R&D-policy på Ericsson, Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör på IT- och Telekomföretagen, Johan Ekesiöö, vd på IBM, Stefan Alariksson, vd på svenska Sun Microsystems, och Peter Kopelman, vd på svenska Microsoft. Debatten leddes av CS
chefredaktör Johan Hallsenius.

> Läs även

Stockholm får pris som it-smart stad
på cstjanster.idg.se/e/379

De slåss om Stockholms storaffär
på cstjanster.idg.se/e/380

Stockholms stad ratar jättarna
på cstjanster.idg.se/e/381

Nu är Stockholm igång med jätteupphandlingen
på cstjanster.idg.se/e/382.