Pakten innebär att de stöder varandras operativsystem som gästoperativsystem på den egna plattformen för servervirtualisering. Det medför även att kunderna får en koordinerad teknisk support.

Microsoft har tidigare insisterat på att blanda in patenträttigheter i diskussioner om interoperabilitet med öppen källkods-leverantörer. Det har hittills satt käppar i hjulen för samarbetsförsök mellan Red Hat och Microsoft. Red Hat har inte velat betala någon ”straffskatt”.

– Det här avtalet är en vinst för Red Hat. Det är begränsat till de väsentliga funktionerna som ger kundnytta och blandar inte in krånglig juridik, säger Jan Hedström, systemarkitekt på Red Hat.

Så inget är gömt under mattan?

– Nej, avtalet är precis så enkelt som det ser ut, det är ett rent samarbetsavtal. Vi ska certifiera varandras produkter.

Även Microsoft är nöjt med avtalet, enligt Ulf Alvarsson, produktmarknadschef för Windows Server och System Center på Microsoft.

– Det gagnar kunderna.

Ville ni egentligen få med patentavtal i samarbetet också?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det viktigaste är att vi har sett till att kunderna kan blanda plattformar, säger Ulf Alvarsson.