Under Mobile World Congress passar flera leverantörer av minibärbara på att visa upp kommande modeller.

LG och Asus har försett sina med inbyggda modem för turbo-3g och plats för sim-kort. LGs efterföljare till X110 heter X120 och har likt de flesta så kallade netbooks en skärm på 10 tum.

– Det som främst skiljer mot X110 är designen. Vi har valt en lite annan yta, den känns nästan gummiaktig. Det är till för att motverka fingeravtryck och ytan är även mer reptålig, säger Fredrik Lundqvist, LGs produktspecialist.

X120 börjar säljas i Sverige i april.

Asus nya modell heter Eee PC 1002HA och har 10-tumsskärm med led-baserad bakgrundsbelysning. Den har en hårddisk på 160 GB och kunderna får tillgång till 10 GB på nätet för säkerhetskopiering.

Ett par av de minibärbara som nu lanseras har skärmar på 12 tum. Det gäller exempelvis Dells Inspiron Mini 12 som funnits ett tag i USA och nu även börjat säljas i Sverige. Den kostar 4 500 kronor i grundutförande med Intels Atom Z520-processor på 1,33 MHz och 1,3-megapixelkamera. Den har en hårddisk på 40 GB och 1 GB ram.

Även Lenovo tycks vara på gång med en modell med större skärm. Enligt Digitimes ska den heta S20.

– Jag kan inte kommentera icke lanserade produkter. Det jag kan säga är att vi inte ska sluta med 10-tummare, säger Lenovos produktchef Johan Freidlitz.

Fakta

Vårens trend är att minibärbara, så kallade netbooks, får inbyggt stöd för mobilt bredband. I första hand modem för turbo-3g, men vissa modeller hanterar även wimax.