Utredningen har dragits igång på Italiens initiativ. Bakgrunden är en oro över att kriminella i Italien i allt större utsträckning tros använda sig av röstsamtal över internet för att undvika att bli fast när deras mobiltelefoner avlyssnas.

– Möjligheten att avlyssna ip-telefoni kommer att bli ett oumbärligt verktyg i kampen mot internationell brottslighet i och utanför Europa. Vårt mål är inte att inte att hindra användare från att dra fördel av ip-telefoni, utan att hindra kriminella från att använda Skype och andra system för att planera och organisera sina olagliga handlingar, säger Carmen Manfredda, som ska leda utredningen, i ett pressmeddelande.

Utredningens mål är att lösa de tekniska och juridiska hinder som finns för avlyssning av ip-telefoni.

När det gäller den tekniska biten finns det två huvudproblem, enligt Martin Gustafsson, it-säkerhetsspecialist på Integralis. Till att börja med kan samtalen vara krypterade.

– Generellt sätt är ip-telefoni inte krypterad, bara kodad. Och att avkoda är enkelt. Men Skypes protokoll är faktiskt krypterat, och jag bedömer att det är ganska stor risk att brottslingarna använder Skype, säger Martin Gustafsson.

Det andra tekniska huvudproblemet är att hitta samtalet.

– Man måste lokalisera brottslingen och ha möjlighet att koppla in sig där hans trafik passerar. Det är en stor utmaning. Det är inte möjligt att hitta trafik på internet hur som helst.

Så avlyssning är bara möjlig om brottslingen sitter hemma eller på jobbet – inte om han tar sig till ett internetkafé?

– Sitter du på kafé så måste signalspaningsorganisationen kunna lyssna av större delen av internet. Det är mycket mer komplicerat.

En annan möjlighet är att polisen och teknikleverantören, exempelvis Skype, ingår ett intimt samarbete.

– Men det är inte alltid helt lätt för teknikleverantörerna att öppna upp sina system. Frågan är om de kan göra det utan att förlora trovärdighet och pengar. Det är en stor utmaning att hitta fungerande samarbetsformer mellan teknikleverantörerna och polisen, säger Martin Gustafsson.

Fakta

Ip-telefoni är överföring av röstsamtal via datornätverk baserade på internetprotokollet, ip. På engelska kallas det Voip, Voice over internet protocol.

Överföringen sker uppdelad i separata datapaket.

Ett ip-samtal kan antingen ske mellan två datorer eller så kopplas det över till det vanliga telefonnätet.