Sedan början på januari har alla som så önskar kunnat testa betaversioner av Windows Server 2008 R2. Uppgraderingen av det mindre revolutionerande slaget och ska främst se till att Windows 7 lirar bra ihop med servern. Men versionen som troligen kommer 2013 blir en betydligt större uppgradering. Microsoft har redan tentaklerna ute för att hämta in synpunkter från användarna.

– Högst på användarnas önskelista är ett operativsystem som sköter sig självt, säger Microsofts produktchef, Ulf Alvarsson.

Erik Aldrin, Fujitsu Siemens produktmarknadschef för servrar, tycker att Microsoft är inne på rätt spår med Server Core och möjligheten att skala ner operativsystemet till ett minimum. Konceptet borde gå att bygga ut mer dynamiskt för virtuella servrar, anser han.

Server Core innebär att operativsystemet är moduluppbyggt. Man kan bygga på med funktioner kring kärnan.

– Jag skulle önska mig möjligheten att skala ner och upp i realtid där dataflöden, minne och processorkraft tilldelas efter behov. Då kan man strippa de virtuella maskinernas operativsystem från delar som inte hehövs för stunden.

Hans synpunkter delas av Tony Bergsten hos serverleverantören Eco-Finder i Uppsala.

– Vi skulle gärna se mer virtualisering i systemet, där man kan expandera över flera servrar i en grupp. Då skulle man enklare kunna hantera lastfördelning och expandera servrarnas interna funktioner.

Anders Grönlund, marknadschef på konsultbolaget Zipper, anser att Microsoft måste utveckla bättre administrationsverktyg.

– Jag tycker verkligen att dagens MMC-verktyg bör förpassas till ålderdomshemmet, sägen han och syftar på Microsoft Management Console.

Allra helst skulle Anders Grönlund se att cloud computing blir en del av Windows Server.

– Då tänker jag på transparent kontohantering och att kunna använda molntjänster som en naturlig del av operativsystemet, säger Anders Grönlund.

Michael Hjalsted, nordisk försäljningsdirektör på Unisys, sätter tillförlitlighet och stabilitet högst på önskelistan.

– Microsofts plattform är fortfarande alltför dålig på att hantera inkompatibel hårdvara och inkompatibla program. Dessutom skulle produkterna behöva vara lättare att använda. Här finns många bra funktioner men ibland är det hopplöst att hitta dessa.

Ytterligare ett område som Michael Hjalsted anser att Microsoft borde satsa på är informationshantering.

– I dagsläget ser vi något av en pandemi när det gäller dubblering av data där man både i Exchange och Outlook har dolda filstrukturer som samlar på sig onödiga filer.

Fakta

Windows Server 2008 R2 finns nu i betaversion. Bland nyheterna märks Live Migration, ett tillägg till virtualiseringsplattformen Hyper-V som ska underlätta överföringar av virtuella system under drift.
Med Direct Access blir det möjligt att koppla Windows 7-datorer direkt till internetbaserade resurser utan vpn-tunnlar.
Den skarpa version kommer troligen kring årsskiftet och tre år senare, 2012 eller 2013 kommer nästa mer omfattande översyn.