Den egenutvecklade klienten är fortfarande på ett tidigt stadium och saknar till exempel ett grafisk användargränssnitt. Men att ansluta till Spotifys servrar och lyssna på musik fungerar redan utmärkt, enligt skaparna.

Klienten har fått namnet Despotify och finns att ladda ned gratis från projektets hemsida. Till skillnad från den officiella klienten fungerar Despotify redan idag under Linux och andra operativsystem utöver Windows och Mac OS.

Bakom projektet står en grupp svenska utvecklare knutna till #hack.se, ett löst sammansatt nätverk med nära kopplingar till den svenska demoscenen och piratrörelsen.

Arbetet med klienten har pågått i ett par månader, uppger en av skaparna i en intervju med CS. Att lyckas ansluta till och strömma musik från Spotifys servrar var den svåraste nöten att knäcka:

– Vi har inte använt någon information från Spotify. Vi har jobbat helt från grunden och studerat hur klienten fungerar. Därefter har vi återskapat den på öppen väg. Det säger en av utvecklarna bakom Despotify, som inte vill uppge sitt namn.

I Despotify-klienten har även reklaminslagen plockats bort.

– Det är enkelt att slå av den rutin som visar annonser. Därför vore det meningslöst att implementera den i en öppen klient, står att läsa på projektets sajt.

Utvecklaren hävdar att Spotify kontaktades med information om projektet för snart en månad sedan.

Då erbjöds även ett samarbete kring en öppen Spotifyklient. Men propåerna föll på döva öron.

– Vi har frågat om vi får utveckla en egen klient eller om de vill samarbeta med oss. De har inte svarat på några frågor alls, säger han.

Vore det inte en enkel match för Spotify att blockera alla anslutningar från andra klienter än deras egen?
- Det kan jag faktiskt inte svara på. Vår uppfattning är att det bästa för Spotify vore om folk kunde få använda vilken applikation de vill, så länge de är premiumanvändare och betalar för tjänsten.

Det är i dagsläget oklart om den öppna klienten bryter mot Spotifys användaravtal. CS har sökt Spotify för en kommentar.