Headweb är en filmbutik som säljer film digitalt på nätet. Portarna öppnades i slutet av 2007 med målet att erbjuda filmer i hög kvalitet utan åtkomstskydd. Men det innebär att varje försäljning leder till en överföring av över 4 GB information, för en film i dvd-kvalitet.

För att minska behovet av bandbredd hämtade grundaren Peter Alvarsson inspiration hos piraterna genom att tjänsten använder bittorrent för överföringarna. Företaget har helt enkelt skapat en egen bittorrentklient.

– Det är en tanke som jag fick redan 2005. Då fanns det inga bra tjänster men Pirate Bay hade ju kommit igång och fungerade utmärkt. Tekniken är ju helt suverän, inget snack om det, säger Peter Alvarsson.

I konkurrensen med piraterna måste Headweb både erbjuda högre kvalitet och högre hastighet. Det innebär att företaget inte enbart kan förlita sig på att användarna bidrar med kapacitet via bittorrent.

– Vi sparar nog in mellan tio och tjugo procent av all bandbredd. Men det lustiga är att ju fler användare vi får, desto mer tjänar vi in. Även om våra servrar går ner kan kunderna fortsätta ladda ner filmen.

Nästa användningsområde för bittorrent som Headweb tittar på är strömmande video. I dag när företaget hyr ut film som strömmas skickas den med Flash. Men även på det området tror Peter Alvarsson att bittorrent kan spara in bandbredd.

Fakta

Bittorrentprotokollet använder en central server, en så kallad tracker, som håller koll på alla som laddar ner filen. De anslutna klienterna kopplar sedan upp sig mot varandra och laddar både upp och ner samtidigt.

När en klient är klar med nedladdningen övergår den till att bli en så kallad seed. Den sprider bara filen till andra. Headweb premierar dem som ”seedar” tillräckligt mycket med gratis film.