Enligt Microsoft har företaget försökt komma fram till ett licensavtal med holländska Tomtom i mer än ett år. Eftersom att det inte lyckats har nu Microsoft lämnat en stämningsansökan. Ett klagomål har också lämnats över till den amerikanska myndigheten International Trade Commission.

Microsoft tar upp åtta patent i stämningen. Två av dem är särskilt uppseendeväckande då de gäller filsystemet fat. Just dessa patent är något som Linuxlägret länge fruktat kan användas emot det öppen källkods-baserade operativsystemet, skriver Ars Technica.

Filsystemet är ett av de vanligaste i världen och används i allt från Linux till mobiltelefoner och digitalkameror. De Linuxbaserade gps:erna från Tomtom använder tekniken för att läsa och skriva till minneskort.

Microsoft vann i början av 2006 överklaganden mot patentet, vilket slog fast att det är giltigt.

Juristen Eben Moglen, styrelseordförande i Software Freedom Law Center, har tidigare kallat fat-patenten för ”det legendariska Damokles svärd som hänger över öppen källkods-rörelsen”. Åtminstone i teorin skulle Microsoft kunna kräva licenspengar från Linuxvärlden.

Svenska Microsofts teknikchef Daniel Akenine vill dock tona ner vikten av att just dessa patent används i stämningen.

– Vår syn kring fat-patentet i samband med Tomtom är att det är ett patent bland flera. Vi har över 500 olika licenspartners och det tillhör ovanligheten att vi inte kommer överens, men det händer, säger Daniel Akenine.

Öppnar det här för att fler företag som använder Linux kommer bli stämda?
– Nej, det här är ett enskilt fall.

Fakta

Microsofts patent gäller inte hela filsystemet fat utan bara hur det hanterar långa filnamn. Ursprungligen stödde fat bara filnamn med 11 tecken men i och med Windows 95 utökades stödet till 255 tecken.