Alltihop började år 2000 i USA när militärens störsignal togs bort och privatpersoner fick tillgång till full precision med sina gps:er.

– Innan dess hade systemen 30 till 40 meters marginal och i ett slag gick det ner till ett par meter, berättar Hans Brage, ordförande i Geocaching i Sverige.

En medlem i en amerikansk diskussionsgrupp på internet fick idén att gömma en skatt – en burk med lite grejer – lägga ut koordinaterna och utmana de andra i gruppen att hitta den. Och det var starten på geocaching, eller skattjakt med gps.

– Andra i gruppen antog utmaningen, gömde egna skatter och lade ut koordinater. Efter ett tag blev det lite för stort och utövarna byggde en webbsida, geocaching.com. I dag är det ett företag som driver sajten där nästan alla världens skattgömmor finns registrerade, säger Hans Brage.

På geocaching.com är det gratis att få koordinatorer till skatterna men man måste registrera sig innan man får tillgång till dem. Pengar tjänar sajten på försäljning av prylar och kläder.


Geocaching blir allt populärare bland barnfamiljer. Här fyller Maria Sträng och hennes dotter Moa Pettersson från Västerås i en logg mitt i fårhagen.

2003 hamnade den första skattgömman i Sverige och sedan dess har det blivit många fler. Av de 700 000 gömmor som finns registrerade runtom i världen finns 15 000 i Sverige.

Hans Brage och några andra entusiaster startade föreningen Geocaching i Sverige som håller i en svensk sajt med statistik, information om geocaching och också är en virtuell mötesplats för de svenska utövarna.

– På sex månader har föreningen vuxit från de första dussinet medlemmar till över 200, berättar han.

Själv kom han igång med geocaching genom sitt teknikintresse.

– Jag arbetar själv i it-världen, har jobbat med kassasystem i många år och jobbar nu med betal- och biljettsystem. Jag hade tidigt en gps och när jag och några kompisar hörde om skattgömmorna började vi testa.

Det började med de teknikintresserade, konstaterar Hans Brage. Sedan dess har det kommit till nya kategorier. Dels extremsportarna som ser det som ytterligare en utmaning, dels familjer som ser det som ett roligt sätt att komma ut i naturen tillsammans.

De flesta gömmorna i Sverige finns i storstäderna.

– Sitter du och jobbar mitt i Stockholm? Då har du nog inte mer än 50 eller 100 meter till närmaste gömma, säger Hans Brage.

Själv tycker han att det roligaste är att ta med sig koordinater när han är ute och reser.

– På så sätt kommer man till ställen man aldrig skulle sett annars. Ofta gömmer människor skatterna på ställen som de tycker är små pärlor.

När man hittar en skatt tar man inte med sig den, men byter eventuellt ut innehållet. Det kan vara något krimskrams, en McDonald’s-leksak eller liknande. Sedan loggar man att man hittat den.

Tyvärr försvinner en del skatter trots att det alltid ligger en liten informationslapp inuti som berättar vad det handlar om.

– En skattgömma sköts faktiskt sönder av polisen eftersom det misstänktes vara en bomb, berättar Hans Brage.

Fakta

Geocaching är ett sammansatt amerikanskt ord som består av geo, från det grekiska geo som betyder jord eller mark, och caching, från det engelska ordet cache som betyder gömställe eller gömd proviant.

Så här gör du för att komma igång:

1. Först måste man registrera sig på sajten geocaching.com.

2. Lägg in koordinaterna från cachesidan i din gps. Memorera beskrivning och ledtrådar till cachen du valt, eller skriv ut den.

3. Navigera till punkten med hjälp av din gps.

4. När du närmar dig målet så är det dags att jämföra verkligheten med beskrivningen. Ofta visar skärmen inte mitt på gömman på grund av diverse felkällor i gps-positionen. Då får du i stället följa ledtrådarna.

5. När du funnit den så ska du skriva i logg-boken. Du kan också byta med eventuella bytessaker i lådan. Om du tar något så ska du lämna något.

6. Var noga med att stänga lådan efter dig, och göm den på det vis som cacheägaren tänkt sig. Det är viktigt att ”ickecachare” inte ska råka hitta den.

Källa: Geocaching i Sverige