Googles webbaserade programpaket för kommunikation, samarbete och kontorsfunktioner, Google Apps, har seglat upp som en allvarlig konkurrent inte bara för andra webblösningar, utan även för Microsofts och IBMs mejlplattformar.

Än så länge är marknadsandelen försvinnande liten, enligt analysföretaget Radar Group International. En tillväxt väntas, i takt med att datamolnet blir populärare.

Google hävdar att mer än en miljon företag världen över använder Google Apps och att det tillkommer ungefär 3 000 kunder varje dag.

Det svenska konsultföretaget Avalon med 270 anställda är ett av de företag som förlitar sig på Google Apps.

– Vi valde det eftersom det är kostnadseffektivt och för att slippa att administrera en servermiljö, säger Magnus Örnhem.

Microsofts mejlplattform var en av de lösningar som företaget analyserade och valde bort.

– Exchange och Outlook innebär dyr hårdvara, dyra licenser och höga löpande kostnader. Det hade blivit för dyrt och meckigt.

Exchange är Microsofts serverprogram för mejl. Outlook är klientprogrammet.

Avalon betalar runt 100 000 kronor om året för Google Apps. Det är ungefär en tredjedel av vad Microsofts lösning skulle ha kostat företaget årligen.

Tidigare hade Avalon en lösning från webbhotellet Ballou.

– Det funkade bra när vi var små, men de klarade inte våra krav när vi växte.

Varför valde ni Google Apps och inte någon annan molnlösning?

– Det känns som en stabil plattform. Vi hade kunnat komma billigare undan, men upptiden är väldigt viktig för oss, säger Magnus Örnhem.

Avalon använder betalversionen av Google Apps som heter Premium. Kostnaden är 315 kronor per användare och år. Premiumversionen av Google Apps går att integrera med befintliga it-system och med lösningar från tredje part.

I betalvarianten ingår support dygnet runt, migreringsverktyg för mejl samt konferensrums- och resursplanering. De som betalar garanteras 99,9 procents driftsäkerhet för mejlen, och de får välja om de vill se reklam.

Google Apps finns även i en gratis standardversion. Gratisvariantens lagringsutrymme för mejl ligger på drygt 7 GB per konto. Betalar du får du 25 GB per konto.

Fakta

Google Apps är en samling webbaserade program för kommunikation, samarbete och andra kontorsfunktioner. Det är inte nödvändigt att ladda ner eller installera något.

Bland de program som ingår finns Gmail, Google Talk, Google Kalender, Google Sites och Google Dokument.

Gmail och Kalender går att använda utan att vara ansluten till internet.

Användarkonton och annan administration hanteras online i en kontrollpanel.

Användaren kan själv välja mejladresser, de behöver inte sluta med @gmail.com.