Bram Cohen var bara 26 år gammal när han skrev den första versionen av Bittorrentprotokollet. I dag, åtta år senare, är hans skapelse en av grundförutsättningarna för fenomenet fildelning och genererar mer än hälften av all trafik på internet.

Tekniken är den hittills kanske mest eleganta metoden för snabb och effektiv innehållsdistribution över nätet. Trots det förknippas Bittorrent i dag främst med piratkopiering och torrentsajter som Pirate Bay.

Det är bekymmersamt, säger Bram Cohen till CS i samband med den pågående rättegången mot fildelningssajten.

Kopplingarna till piratrörelsen gör det svårt att övertyga legala innehållsleverantörer att satsa på Bittorrent. Tekniken har potential att göra internet både snabbare och mer resurssnålt, viktigare mål än att slippa betala för musik och film, menar han.

– Piraterna är en huvudvärk för Bittorrent och har varit det i flera års tid. Alla tekniker, även Bittorrent, kan användas för både gott och ont. Men till skillnad från till exempel webbläsare är det alltid Bittorrent som kopplas ihop med piratkopiering.

– Bittorrent är inte skrivet för olaglig fildelning. Till exempel finns det inga inbyggda anonymiseringsfunktioner. Men tekniken är en bra distributionskanal för innehåll, det verkar ha vägt upp alla tillkortakommanden, fortsätter Bram Cohen.

Sedan ett par år är Bram Cohen teknikchef på företaget Bittorrent Inc, som grundades för att utveckla kommersiella lösningar byggda på protokollet. Trots ett antal namnkunniga kunder är den kommersiella framgången relativt liten.

Det beror i hög grad på att innehållsleverantörer har svårt att skilja den bakomliggande tekniken från fildelning som ett kulturellt och socialt fenomen, menar Bram Cohen.

– Ny teknik går inte att göra ogjord. Att använda outnyttjad men betald bandbredd för att dela information är enormt effektivt och gynnar samhället i stort. När den pågående konflikten mellan upphovsrättshavare och fildelare är över tror jag det blir svårt att motstå Bittorrent som distributionsmodell, säger han.

Bram Cohen vill inte kommentera den pågående Pirate Bay-rättegången i sak, men ger ändå sin syn på den pågående konflikten mellan upphovsrättsindustrin och fildelning.

– Alla är överens om att upphovsmän bör få betalt för sitt arbete. Samtidigt finns det inga bevis för att vi betalar mindre för underhållning i dag än tidigare. Någonstans i mötet mellan tekniken, kulturen och lagen behövs det förändringar innan vi kan nå en lösning där de olika medieindustrierna kan fortsätta växa i den digitala världen.

Har dagens makthavare en tillräckligt god förståelse för hur fildelning och Bittorrenttekniken fungerar för att stifta lagar på området?

– Förmodligen förstår de varken fildelning som kulturellt fenomen eller hur den bakomliggande tekniken fungerar. Det gäller inte bara Bittorrent utan även ip, http och webben generellt, Google och andra söktjänster samt mängder av andra tekniker som behövs för att göra fildelning möjligt, säger Bram Cohen.

Fakta

  • Bittorrent är ett nedladdningsprotokoll som bygger på att filer distribueras mellan flera olika användare samtidigt.
  • Data som en användare laddat ned skickas vidare till andra i samma svärm, som saknar just den informationen.
  • Tekniken är betydligt snabbare och nyttjar bandbredd mycket mer effektivt än när filer distribueras på traditionellt vis, från en ensam källa till flera nedladdare.
  • Tidningen PC World rankade nyligen Bram Cohen som nätets tredje mest inflytelserika person, efter Googles vd Eric Schmidt och Apples vd Steve Jobs.