Redan dagarna före öppnandet av Cebitmässan kan innehållet i CS inkorg ge en fingervisning kring vart det lutar. Fujitsu Siemens lanserar en företagsdator (Esprimo 7935) som inte ska dra någon ström alls när den inte används. Normalt drar en avstängd dator upp till 4 watt.

Även företagets övriga modeller, exempelvis Primergy TX120 S2 ska dra betydligt mindre ström än tidigare modeller.

Nils Fickler, chef för Hannovermässans Sverigekontor, berättar att grön it inte bara är något som genomsyrar årets produktutbud.

– It kan också i sig vara hjälpmedel för att spara energi och effektivisera resursanvändningen i andra sektorer, säger han och berättar att Kaliforniens guvernör, Arnold Schwarzenegger kommer att finnas på plats för att ge exempel på detta.

Kalifornien är nämligen i år mässans partnerstat och kommer att presentera olika miljösatsningar i Hall 6.

Redan förra året var grön it i fokus på många håll men i år utlovas fem gånger större monterutrymmer för dessa satsningar.

En annan trend i år är att många myndigheter kommer att visa upp system som ska underlätta kommunikation med medborgarna. Det sker inom en ny mässavdelning som kallas Webciety, eller webbsamhället. Ordet kommer från en sammanslagning av webb och society där mycket även handlar om webben 2.0-tekniker, som sociala nätverkssajter.

Nytt för i år är även satsningen på it i vården, e-health, som för första gången fått en egen avdelning på Cebit.

Nils Fickler som under många år hållit i kontakter med svenska företag som ska delta på mässan är förvånad över att bara ha fått med sig tolv företag i år.

– Vi är är faktiskt förvånade över den fortsatta minskningen av svenska utställare. Visst är det kris men Cebit borde ändå vara ett utmärkt ställe att träffa nya kunder och skapa nya affärer när de gamla inte utvecklas som de ska.

Fakta

På årets mässa i Hannover deltar 4 300 utställare från 69 länder. Förra året deltog 5 845 utställare. Under toppåret 2001 deltog 8 000 utställare och mässan hade cirka 800 000 besökare. Förra året hade besökssiffran gått ner till under en halv miljon. Cebit pågår 3-8 mars.