För den som minns webbläsarkrigen på 1990-talet kan dagens framsteg på webbläsarmarknaden vara en överraskning. Alla de stora utvecklarna av webbläsare visar ett intresse för att följa webbstandarder och de håller sina löften.

Till och med Internet Explorer 8 ska i första hand använda sitt standardkompatibla läge och bara i andra hand falla tillbaka på kompatibilitetsläget.

Trots det finns det fortfarande problem. Användare stöter ofta på webbplatser som ändå inte fungerar ordentligt i deras webbläsare.

Enligt en undersökning utförd av Opera bryter den genomsnittliga sajten mot W3Cs standarder 47 gånger. Endast 4,13 procent av alla webbplatser följer dem fullt ut, skriver Computerworld.

Orsaken är dels webbplatser som skapades när standardtänket inte var lika utbrett, dels utvecklare som fortfarande inte följer standarder och etablerad praxis.

Tiderna förändras. Internet Explorer är historiskt sett känd för sin dåliga hantering av webbstandarder. Från och med version 7 blev det dock bättre.

I och med dess dominerande ställning utvecklades sajter tidigare i första hand för Internet Explorer, med dess buggar och icke kompatibla metoder i åtanke. I takt med att Microsoft tappat marknadsandelar har utvecklarna gått från att skapa sajter för Internet Explorer till att ofta behöva skapa två versioner, en för Internet Explorer 6 och en för alla andra webbläsare.

Chris Wilson, Internet Explorers plattformsarkitekt, säger att nu är det dags att sluta gå sin egen väg.

– Tidigare fokuserade vi främst på bakåtkompatibilitet. Nu försöker vi fungera ihop med andra så bra som möjligt, säger han.

Kraften läggs främst på att stöda stilmallar. Internet Explorer 8 ska följa standarden css 2.1. Det innebär att den nya webbläsaren inte kommer att fungera med gamla sajter.

För att kringgå det får webbutvecklare antingen fixa sina sajter så att de följer praxis, eller lägga in en särskild kod som säger åt Internet Explorer att falla tillbaka på kompatibilitetsläget.

Även om Internet Explorer alltid får bära hundhuvudet finns det också problem hos konkurrenterna, något som Opera märker. Ett exempel är Firefox datumhantering i Javascript som innehåller en bugg. Den ställde till det för bokningsfunktionen på flera flygbolags hemsidor. Opera fick skapa en speciallösning för de sajterna trots att det bryter mot Javascriptstandarden, för att företagets webbläsare ska fungera med sådana webbsidor.

Författaren och webbutvecklaren Eric Meyer bekräftar bilden, ingen läsare följer standarden till 100 procent.

– Jag tror aldrig att de kan uppnå det, men de är verkligen mycket närmare i dag än tidigare.

En viktig pusselbit för att få nätets alla webbplatser standardiserade är att de verktyg som skapar html och css verkligen börjar följa reglerna. Enligt Derek Featherstone, som leder Web Standards Project, har vi kommit en bit på väg.

– Verktyg som Dreamweaver har tagit stora steg mot att följa standarder. Du måste anstränga dig för att skapa stillmallar och kod som inte följer dem i dag, säger han.

Problemet ligger i andra program som kan exportera webbinnehåll, som Microsoft Word och mallarna i många innehållshanteringssystem. De skapar miljontals sidor varje dag och koden duger långt ifrån alltid.

I slutändan kommer ändå den viktigaste åtgärden bli att utbilda massorna. Även med fantastiskt välskrivna standarder, perfekta webbläsare och oklanderliga webbredigeringsprogram sker inget om inte utvecklarna skärper sig och börjar skapa korrekt kod.

Web Standards Projects främsta arbete just nu är att utbilda. Utvecklaren Peter-Paul Koch, som även driver en sajt som håller koll på webbläsarnas kompatibilitet, anser att utvecklarna måste lära sig för sin egen skull.

– Många webbutvecklare har inte en aning om vad de sysslar med. De som inte är professionella de närmaste åren kommer att stå utan arbete, säger Peter-Paul Koch.

Fakta

World Wide Web Consortium, W3C, är grundat av webbens skapare Tim Berners-Lee. Viktiga standarder för webben som css, html och cgi definieras av organisationen.