80-talisterna förändrar radikalt hur företagen strukturerar och gör sin information sökbar. Det menar Bo Ringdahl, vd på Stockholmskontoret på konsultbolaget HiQ.

– 80-talisternas sätt att hantera information är väsensskilt från tidigare generationer, säger han.

Där en 60-talist letar sig fram i strukturerade samlingar av information med tydligt definierade avsändare är 80-talisten betydligt friare.

– Vem som äger informationen är inte viktigt. De ser all information som allmän egendom och är vana att snabbt söka igenom stora volymer fragmenterat innehåll i högt tempo.


– Metakunskapen om information är viktig. En 80-talist letar inte efter källor, hon letar direkt efter informationen och jämför den sedan med olika källor.

Förutsättningen för 80-talisternas syn på information är att de bemästrar sökverktygen.

– Den nya generationen har vuxit upp medan Google och andra verktyg har blivit bättre och bättre. Det är sökverktygen som gäller.

Följden blir, enligt Bo Ringdahl, att ”behovet av indexerad data är borta”.

– Att se content management som ett välorganiserat, hierarkiskt system är passé.

Är det då någon idé att ha ett eget intranät?

– Absolut. Använd intranätet för att hjälpa medarbetarna att få kontakt med varandra. Vårt intranät är ett socialt verktyg där man letar efter personers kunskap snarare än information.

– Jag tror inte på att lagra kunskap i en databas. Den kunskapen får inget sammanhang. Det är enorma nyansskillnader jämfört med att prata med personen som har kunskapen.

Bo Ringdahl tror att 80-talisterna kommer att ”göra ett stort avtryck på framtiden”.

– Det är den första generationen som nu är vuxen och som är född framför datorn. Det går inte att backa processen.

– Deras digitala beteenden finns kvar för alltid, att man börjar sortera information igen kommer inte att hända.

Fakta

"80-talisterna kan upplevas som bortskämda, men de är egentligen otroligt sociala och engagerade."

"Underskatta inte personliga möten. Det är en myt att 80-talister bara umgås via datorn. Uppmuntra dem (och alla andra) att träffas."

"Försök inte hindra ny kommunikation. Att till exempel förbjuda Facebook är feltänkt. Det är oerhört viktigt för dem att hålla kontakten med sitt nätverk för att få hjälp."

"Skapa arenor för kommunikation. 80-talisten är inte rädd för att lämna ut sig själv och sina tankar."