Sociala nätverk, bloggar och wikier är inte längre något man bara hittar på webben.
Många företag börjar inse att det finns mycket att tjäna på att låta informationen skapas och ändras i friare former än förut.
Fenomenet definieras av intresseorganisationen Aiim som ”webbbaserade tekniker som skapar förutsättning för snabbt och lättrörligt samarbete, spridning av information, samverkande system samt integrering inom företaget och dess värdekedja”.
Krångligt? Grundidén är egentligen ganska enkel.
Om medarbetarna får möjlighet att spontant publicera egna tankar utan mellanhänder ökar överföringen av organisationens dolda kunskap dramatiskt.
– All användargenererad kunskap är viktig att ta vara på. Det spelar ingen roll om man kallar det blogg, sida eller artikel, säger seniorkonsulten Mattias Beijmo.
Problemet är att spårbarheten försvinner om skapande av information ges helt fria tyglar.
– Bloggar och wikier är en annan typ av medier, man vet inte vem som skrivit vad och när. Det saknas säkerhetstänkande och releasehantering. Innan man gör om den till affärsinformation måste man tänka sig för, säger analytikern Nils Molin, vd på IDC.
Han påpekar att 2.0-verktygen ”passar utmärkt för insamling av idéer, tankegångar och åsikter”.
För att information från interna bloggar och annat ska läsas på rätt sätt behöver medarbetarna vara mogna för de nya sätten att kommunicera.
– De måste förstå skillnaden mellan en blogg och formell information som skapats av intranätets redaktörer. Om inte den mognaden finns måste man först utbilda medarbetarna, säger Fredrik Ring, ansvarig för enterprise content management på Logica.
En viktig del i tänkandet bakom Enterprise 2.0 är klassificering, taggning, av information för att öka sökbarheten.
Även här sneglar företagen på hur webben fungerar.
– Det som medarbetarna är vana vid från e-handelsajter kommer nu till företagen. Interna sökfunktioner kan ge förslag på dina sökningar – ”du letar efter det här, kanske vill du också veta det här. De här fem personerna på företaget har också letat efter det du söker”.
– Trenden är att informationen söker sig till folk i stället för tvärtom, säger Fredrik Ring.
Låt information komma före struktur. Att skapa, ändra och söka information ska vara superenkelt och kännas självklart. Rätt genomfört innebär 2.0-tänkande att medarbetarna samarbetar spontant och naturligt.