Microsofts programpaket med molntjänster, Business Productivity Online Suite, Bpos, görs nu tillgängligt i ytterligare 18 länder, bland annat i Sverige, Tyskland, Storbritannien och Japan.

Programpaketet innehåller onlineversioner av mejlprogrammet Exchange, samarbetsprogrammet Sharepoint, kommunikationsprogrammet Office Communications och webbkonferensprogrammet Office Live Meeting.

– Det här är ett jätteviktigt strategiskt erbjudande för oss. På sikt tror vi att 50 procent av Exchange och Sharepoint kommer att säljas på det här sättet, säger Per Hedberg, produktmarknadschef för Bpos i Sverige.

Behöver företagen ha någon mjukvara installerad?

– Nej. Men det är upp till kunden att välja. Exempelvis kan du använda Exchange onlineportal, eller så kan du ha en klient installerad på datorn.

Enligt Microsoft kostar Bpos 10–50 procent mindre än vad det kostar företag att själva drifta programmen.

Kostnaden för hela paketet ligger på 1585 kronor per användare och år. Betalversionen av Googles webbaserade programpaket är betydligt billigare: 315 kronor per användare och år.

Men Per Hedberg vill inte se Google Apps som en direkt konkurrent till Microsofts nya molnpaket.

– Vi anser att vårt erbjudande är mer anpassat efter företagens krav på bland annat underhåll, säkerhet och support. Det här är ett mer företagsvärdigt alternativ än vad Google Apps är, säger Per Hedberg.

Vilka företag väljer ert molnpaket?

– Det finns lite olika scenarion. Men vår erfarenhet från Usa visar att ungefär två tredjedelar av kunderna kommer från konkurrerande plattformar.

”Konkurrerande plattformar” innebär främst IBMs plattform Lotus.

Varför har inte Bpos kommit till Sverige förrän nu?

– Det är viktigt att säkerställa att vi anpassar oss till regler för informationshantering och att vi får datacentren att fungera.

Microsoft har dock svenska betatestare som redan är igång med molnpaketet. Först ut av alla var hotellkedjan Scandic.

De svenska företagens program körs i ett datacenter på Irland. Microsoft har även ett reservdatacenter i Nederländerna.

Fakta

Svenska företag får tillgång till en gratis testversion av Business Productivity Online Suite, Bpos, från och med den här veckan.

Den kommersiella versionen blir rillgänglig i april.