Enkäten, som 400 företagsledare på privatägda svenska företag med mellan 50 och 500 anställda svarat på, visar alltså upp skrämmande usla siffror när det gäller jämställdhet.

Och det är inte bara Sverige det ser kasst ut. Det är snudd på lika illa i Finland, där fyra av hundra it-chefer är kvinnor. Danmark har något bättre fördelning, med 15 procent kvinnliga it-chefer.

Kanske har detta påverkat företagen i Malmö i positiv riktning, för där är andelen kvinnliga it-chefer sju procent – alltså något högre än rikssnittet.

Agnes Öhlund, it-chef på Rnb Retail And Brands, är medveten om den skeva fördelningen, men blir samtidigt förvånad över fördelningen mellan manliga och kvinnliga it-chefer.

– Är det så illa? Säger hon.

Själv har Agnes Öhlund haft många olika it-roller inom olika företag, men säger att mycket djup teknisk kunskap inte är en nödvändighet för jobbet som it-chef.

– Företagen söker sig allt mer bort från att chefer ska vara superduktiga på teknik. Det är lite bortkastade resurser, för it-chefens jobb innebär också mycket administrativt arbete, säger Agnes Öhlund.

Peter Eriksson är it-chef på Sogeti och mentor på Womentor, ett initiativ för kvinnliga ledare som tagit sina första steg som chefer och vill komma vidare. Han tror att siffrorna stämmer överens med verkligheten, men säger att det är fel att tro att it-chefen behöver vara tekniker i grunden.

– It-chefen ska vara bra på att förhandla och diskutera med leverantörer, och på att förstå en helhet, och behöver inte vara världsbäst på teknik. Klarar man det klarar man av att vara it-chef, säger Peter Eriksson.

Fakta

Grant Thorntons undersökning har utförts bland 7 200 företagsledare i privatägda företag i 36 länder och det är första gången det undersökts hur jämställdheten ser ut för just it-chefer.

Undersökningen visar att kvinnor i Sverige innehar 22 procent av de tjänster som räknas till företagens högsta ledning, vilket i sin tur visar att jämställdheten bland it-chefer ligger långt under denna redan dåliga könsfördelning för chefsjobb.