Det är Evans Data Group som har genomfört undersökningen bland 500 utvecklare världen över. Bland de 12 parametrar som bedömts av utvecklarna finns lätthet att använda, säkerhet, hur bra samfundet runt skriptspråket fungerar och felhantering.

På andra plats efter PHP i undersökningen kommer Ruby, som utvecklarna bland annat rankar som det lättaste språket att använda och det språk som har bäst felhantering. Python kommer på tredje plats, med bäst placering i kategorin minneshantering.

På de tre bottenplaceringarna hamnar Microsoft, med VB Script, Powershell och F#. VB Script får beröm för den stora uppsättningen verktyg som finns kring språket, och F# får bra kritik för hög säkerhet.

Ola Bini, utvecklare och skriptspråkexpert på Thoughtworks, säger att PHPs topplacering kan ha att göra med att det är lätt att snabbt få till en lösning som fungerar. Däremot lämnar PHP en del i övrigt att önska när det gäller enkelhet att underhålla en existerande lösning.

– Jag tror listan kommer att se ut på ungefär samma sätt nästa år. Dock är det mycket möjligt att Javascript klättrat några hack. Det händer mycket runt det skriptspråket just nu, till exempel satsar Google en del del på Javascript, säger Ola Bini.

Själv listar han Ruby som det bästa skriptspråket för affärskritiska applikationer. Bland annat för att Ruby kan kopplas mot så många olika plattformar och system.

Evans Data Groups undersökning är intressant eftersom intresset för skriptspråk hela tiden växer på företagen.

– Skriptspråk spelar en betydande roll i mjukvaruutveckling, över 60 procent av alla utvecklare säger att de använder minst ett skriptspråk i arbetet, säger John Andrews, vd på Evans Data, i ett uttalande.

Fakta

Skriptspråken som ingick i undersökningen var Actionscript, Flex, Javascript, Microsoft Powershell, Perl, PHP, Python, Ruby, VB Script och F#.

PHP var mest uppskattat som skripspråk, följt av Ruby, Python, Perl, Flex, Javascript, Actionscript, F#, Microsoft Powershell och VB Script.