Antalet gigabyte information, affärskritisk som oviktig, som måste lagras växer för varje timme.

Känner du att administration och utveckling av serverpark och content management-system står dig upp över öronen? Lägg driften av din information i molnet i stället.

Cloud computing, eller software as a service, saas, som det också kallas, är kanske den hetaste tekniken just nu.

Det finns skäl för hajpen, speciellt för content management, anser Mick MacComascaigh, analyschef för web content management på Gartner.

– I traditionell utveckling håller it-avdelningen på och utvecklar i 6–12 månader. Sen blir det en big bang – hela systemet rullas ut samtidigt. Med saas kan man använda mer agil utveckling och släppa releaser varje månad eller vecka, säger han.

– Det är speciellt viktigt inom content management där måste man vara mer anpassningsbar och lyssna på användarnas krav, säger Mick MacComascaigh.

Du behöver heller inte storsatsa på molnet på en gång.

Börja med att lägga ut små och relativt oviktiga funktioner.

– Man kan starta smått och betala på månadsbasis, säger Mick MacComascaigh som märker hur fler och fler företag tänker om på grund av de dåliga tiderna.

– Många av rädslorna är borta, företagen börjar se att saas är en sund affärsmodell. Recessionen tvingar många att tänka annorlunda och ta bort förutfattade meningar.

Den vanligaste invändningen är fortfarande hur säkerheten ska kunna garanteras. Att helt plötsligt lagra all information hos externa leverantörer känns avigt för många.

– Men det handlar om ett föråldrat synsätt snarare än verkliga risker, säger Mick MacComascaigh.

– De som sysslar med content management för nätet har inga problem med saas. ”Innehållet hamnar ändå på nätet”, resonerar de.

– De som sköter dokumenthanteringen har däremot svårare och tycker inte om tanken att lagra affärsdokument i molnet.

Samspelet mellan informationshanteringen i molnet och företagens lokala system är ett mer påtagligt och tekniskt problem.

– Många upplever att det är svårt att integrera content management från molnet. Det är delvis sant, men man kan övervinna hindren.

Fakta

Saas-leverantören Salesforce är en av pionjärerna inom molntjänster. Företaget har utökat från att främst leverera tjänster för kundvård, crm, till att nu även ha en öppen plattform för molntjänster, platform as a service.

Nordenchefen Johan Zetterström välkomnar alla blivande molnkunder att granska Salesforce och dess konkurrenter.

– Kontrollera hur leverantören hanterar data – både tekniskt och juridiskt. Hur ofta tas backup, vad innebär avtalen och hur fungerar infrastrukturen?

Om den första granskningen känns övertygande ska du inte nöja dig riktigt än. Låna nycklarna och ta ut systemet på en utflykt.

– Be att få testa. Till skillnad mot traditionella lösningar är det enkelt att kolla att det funkar innan man driftsätter, säger Johan Zetterström.

För första gången skapas det mer digital information i världen än vad som kan lagras. Det digitala universumet är ofattbara 281 miljarder gigabyte. Men tittar man på nedanstående exempel är det kanske inte så konstigt.

Ett vanligt mejl med en bilaga på en megabyte skickas till fyra personer som sparar bilagan lokalt.

Mejlet säkerhetskopieras ganska snart från både mejlserver och lokala diskar med redundans.

Därefter sker offline-backup till bandarkiv.

Räknar man ihop alla ställen som mejlet nu finns lagrat med allt temporärt utrymme som krävs i nätverket, har det sammanlagt käkat upp hela 51 megabyte lagringsutrymme.

Källa: IDC