Post- och telestyrelsen föreslog nyligen att de så kallade gsm-tillstånden, licenserna i 900 Mhz-bandet, inte ska auktioneras ut när de löper ut 2010. I stället ska en omfördelning ske som ger Teliasonera, Telenor, Tele2 och Tre var sin ny licens som gäller i 15 år. Upplägget kom till efter en överenskommelse mellan de fyra operatörerna.

Hos teleoperatören Ventelo, som säljer telefoni till små och medelstora företag, är besvikelsen stor.

– Vi har inte ens fått chans att ansöka om en licens. Det här har dragits i gång av de stora operatörerna och helt rundat de vanliga rutinerarna. Det luktar kartell, säger Erik Qvist, vice vd på Ventelo.

Han menar att PTS genom att gå med på att inte auktionera ut frekvenserna nu skapar ett oligopol för de stora spelarna.

– Eftersom tillstånden gäller ända till 2025 finns det stor risk att konkurrensen stelnar totalt, på liknande sätt som på elmarknaden. Det kommer inte finnas några andra operatörer kvar 2025. Konsekvensen blir förstås högre priser för slutkunderna.

Enligt Erik Qvist är gsm-frekvenserna nyckeln inte bara till mobilmarknaden, utan till hela telefoni-, bredbands- och till och med tv-marknaden. Det faktum att frekvenserna är teknikneutrala med bara ett krav på samtalsfunktionalitet gör att de har ett enormt värde för de stora operatörerna, som kan använda dem till både bredband och tv.

– Och detta får de gratis helt utan tävlan. All annan infrastruktur kommer att få svårt att tävla med det, säger Erik Qvist.

Kritiken riktar han inte mot operatörerna, som han tycker agerar precis som vinstdrivande företag ska göra. Att släppa in Tre i frekvensbandet var logiskt för att slippa en utdragen och dyr process. Men Erik Qvist undrar om PTS och näringsdepartementet förstår vidden av det inträffade.

– Det är en riktigt snygg undanmanöver under täcket de stora operatörerna är på väg att lyckas med. Men jag tror inte att de på departementet inser vilken jättegrej det här är.

Ventelo efterlyser en öppen ansökningsprocess modell skönhetstävling, alternativt en auktion om frekvenserna. Något Ventelo trots sin ringa storlek är mycket intresserade av att delta i.

– Jag tror att det finns ett flertal spelare som skulle vilja vara med, se bara på 2,6 GHz-auktionen där Intel köpte ett tillstånd. Men alla sådana alternativa vägar plockas helt bort nu, säger Erik Qvist.

Fakta

  • Regeringens frekvensutredare Nils-Gunnar Billinger föreslog i höstas att licenserna i 900 MHz-bandet tas tillbaka och auktioneras ut till högstbjudande när de går ut 2010. Detta eftersom en stor aktör, Tre, saknar licens i frekvensbandet.
  • De fyra stora operatörerna gjorde då upp inbördes om en ny fördelning av frevenserna, som ger Tre en liten bit av kakan samtidigt som Teliasonera, Telenor och Tele2 garanteras utrymme för framtida satsningar på mobilt bredband.
  • PTS har i ett förslag till beslut gått med på operatörernas modell. Förslaget är nu ute på så kallat samråd, varpå det formella beslutet ska tas.