Microsofts patchpaket innehåller totalt tre säkerhetsuppdateringar den här gången. Samtliga tätar olika säkerhetshål i Windows.

Men det allvarliga säkerhetshålet i Microsofts kalkylprogram Excel tätas inte. Enligt säkerhetsföretaget Symantec används hålet för att attackera datorer via internet.

Programmets sårbarhet kan utnyttjas om en användare öppnar en Excelfil som manipulerats. Det gör det möjligt för en hackare att köra godtycklig kod på den drabbades dator.

– Vi håller på att ta fram en fix. Det är inte säkert att den hinner komma till nästa månad, men det är rimligt att anta det, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige.

Av de tre uppdateringarna för Windows klassas en som kritisk, vilket är den allvarligaste graden i Microsofts fyragradiga klassificeringsskala. Den kritiska uppdateringen påverkar alla versioner av Windows, både klient- och serverversionerna.

De två andra patcharna klassas som viktiga. Den ena berör alla versioner av Windows, den andra berör enbart serverversionerna.

Alla tre patcharna kräver att systemet startas om.

För att underlätta för företagens it-avdelningar samlar Microsoft ihop månadens samtliga patchar och släpper dem som ett paket den andra tisdagen varje månad. Torsdagen före går Microsoft ut med en förhandsvarning om vad företagen har att vänta sig.