Före utgången av april kommer Microsoft med ett andra servicepaket till Office 2007. Denna uppgradering började Microsoft flagga för redan i maj förra året i samband med en omtalad kovändning kring öppna dokumentformat. Då meddelade Microsoft nämligen att Office 2007 ska få stöd både för pdf och opendocument, alltså odf som är standard i Openoffice.

Bland övriga filformat som ska stödas i Office 2007 sp2 märks xps, det xml-baserade filformatet som likt pdf behåller hela sidlayouten på sparade dokument.

Nästa steg i utvecklingen av Office är den helt nya versionen som hittills haft arbetsnamnet Office 14 men troligen kommer att få namnet Office 2010.

Lasse Ståhl, Office-konsult på Stexar, välkomnar att Microsoft ska börja stöda odf och pdf men hoppas att Microsoft även ska rätta till en del av de konstigheter som han hittat i kontorspaketet.

– Jag förväntar mig och hoppas att Microsoft ska förbättra strukturen i programmen. Office 2007 känns inte riktigt klar, säger Lasse Ståhl.

Han driver webbplatsen Excelsupporten.se och är inte riktigt nöjd med vissa detaljer i Microsofts kalkylprogram.

– Klickar man på sidlayout under utskriftsrubriker kommer man till utskriftsformat, vilket verkar lite bakvänt, säger Lasse Ståhl som dessutom anser att Excel behöver få bättre struktur.

– Om man väljer start och sedan format så ligger alla de vanligast använda menyvalen samlat i en slaskmeny utan någon riktig struktur.

I sin konsultverksamhet noterar Lasse Ståhl att allt fler användare av Microsofts kontorspaket börjat snegla på Openoffice som ju sedan länge stöder standarder som pdf och givetvis odf.

– Det känns som om Openoffice används mer och mer, framförallt av de mindre företagen, konstaterar Lasse Ståhl.

CS skrev nyligen om att nio kommuner i Västsverige nu planerar att gå över till Openoffice och har gått ut med en uppmaning till sina systemleverantörer att bryta kopplingen till Microsoft Office.

Som svar på detta skriver Klas Hammar, Microsofts affärsområdeschef, följande i sin blogg. ”Enligt vår åsikt är den viktiga frågeställningen hur kommuner på bästa och mest kostnadseffektiva sätt kan bedriva sin verksamhet – inte om källkoden är öppen eller inte. Microsoft stödjer öppna standarder och Office 2007 gör detta i högsta grad."
Det må vara sant, fast inte i den version av Office som är tillgänglig nu.