”Seo-företagens skapande av spambloggar för att deras kunders webbplatser ska bli mer relevanta för Google är ett förbannat ofog”, säger medieexperten Joakim Jardenberg på Mindpark.

Det är inga småpengar företagen som optimerar sökord drar in. Enligt Tobias Hedström, analytiker på Institutet för reklam- och mediestatistik, omsatte branschen under 2008 hela 1,3 miljarder kronor i Sverige, vilket är 250 miljoner mer än året innan.

Men sökordsoptimering är en affärsverksamhet i gränslandet mellan oetiskt och korrekt beteende. Då och då kliver dock seo-företagen över gränsen, vilket bestraffas av Google. Sökordsoptimering kallas även search engine optimization, vilket förkortas seo.

Hur jobbar då ett seo-företag i gränslandet? Möjligheten till gratisbloggar hos exempelvis Aftonbladet och Blogg.se används flitigt. De fylls kontinuerligt på automatiskt med text från olika seriösa bloggar av seo-företagen. Resultatet blir totalt irrelevanta bloggar, där en och samma blogg kan innehålla inlägg om allt från hästhoppning på elitnivå via matlagning till mycket avancerad motorteknik. Sedan länkar seo-företaget sina kunders webbplatser från dessa bloggar.

Ett inlägg om motorteknik länkas exempelvis till företaget som lagar motorer, matlagningsinlägget länkas till bolaget som säljer receptböcker och så vidare. Resultatet är att de sidor som man länkar till placeras bättre i sökmotorernas resultat.

Det är inte första gången som sökordsoptimeringsföretagen hamnar i blåsväder. Tidigare spammade de systematisk bloggarnas kommentarsfält för att kundernas webbplatser skulle synas bättre i sökmotorerna.

Torbjörn Lindström, chef för nya medier på Sundsvalls Tidning, berättar att de tidigare använt seo från Hermesius Publications. På bara några månader mer än fördubblades tidningens besökare, från 40 000 till 100 000 läsare per vecka.

Sedan kom straffet från Google. En blockering från sökmotorn gjorde att trafiken minskade rejält. Idag anlitar inte Sundsvalls Tidning något seo-företag.

– Vi är en lokaltidning och trafik från hela världen ser kanske fint ut i statistiken, men är inte intressant för oss, säger Torbjörn Lindström.

Andreas Aspegren, communitychef och ansvarig för Aftonbladets bloggar, gillar inte att deras gratistjänst metodiskt utnyttjas av seo-företagen.

– Det är ett mycket tveksamt sätt att jobba, och ett brott mot våra användarvillkor, säger Andreas Aspegren.

Han tillägger att det inte alltid är lätt att upptäcka. Det är först när spambloggarna blir för plumpa som läsare hör av sig. Och Aftonbladet raderar bloggen i fråga.

– På sista tiden har vi noterat ett uppsving för de här spammbloggarna, säger Andreas Aspegren.

Joakim Jardenberg, medieexpert och vd på Mindpark, tycker att seo-företagens arbete med spambloggar för att kundernas webbplatser ska synas bättre, är oseriöst.

– Ett förbannat ofog, säger Joakim Jardenberg.

Han säger att Google är duktigt på att genomskåda seo-företagens bluffar. Och straffet är stenhårt – fritt fall nedåt genom resultatlistan. I värsta fall blir kundens webbplats helt uteslutet från sökresultat.

Fakta

Alla sökoptimeringsföretag använder inte tveksamma metoder. De seriösa företagen följer de regler som Google kallar för "Riktlinjer för webbansvariga".

Av dessa regler står det att "Utgå inte från att Google godkänner andra vilseledande tekniker bara för att de inte visas på den här sidan. Webbansvariga som väljer att följa andemeningen i de grundläggande principerna kommer att kunna ge användare en mycket bättre upplevelse och därmed få bättre rankning än sådana som försöker hitta kryphål som de kan utnyttja".